[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 44, 1998

Arbeidsmiljø og omstilling, 1998:

Store omstillinger i arbeidslivet


Hver fjerde arbeidstaker har skiftet stilling siden september 1996. Samtidig sier en av ti arbeidstakere at virksomheten hvor de arbeider har endret eierform/tilknytningsform i løpet av de to siste årene.
Dette fremgår av den nye undersøkelsen om arbeidsmiljø og omstilling som Statistisk sentralbyrå (SSB) har utført på oppdrag fra Arbeidsforskningsinstituttet.

De første resultatene fra undersøkelsen viser at bevegelsene på arbeidsmarkedet er økende: 25 prosent har siden september 1996 fått ny stilling i samme virksomhet, mens 22 prosent har fått jobb i annen bedrift/virksomhet. 16 prosent sier de har skiftet avdeling/seksjon. Hele 11 prosent har opplevd ny eierform/tilknytningsform, det vil si gjennom privatisering, fusjon, oppkjøp eller fristilling og lignende. Her må det tilføyes at kategoriene ikke er gjensidig utelukkende, flere av de spurte kan ha rapportert om flere av disse endringene.

Nye arbeidsoppgaver
Arbeidstakerne forteller om store endringer også på andre områder. Over halvparten, 57 prosent, oppgir at de har fått nye arbeidsoppgaver siden 1996, og 48 prosent sier de møter mer kvalitetskrav i jobben. 54prosent har fått ny ledelse, mens en tredjedel har skiftet arbeidstid og lønnssystem på to år.

Mer selvstendighet og større arbeidsglede
37 prosent sier de har bedre mulighet til å foreta selvstendige avgjørelser og bestemmelser i utføringen av jobben nå enn for to år siden. Nær halvparten av arbeidstakerne forteller om økning i tilfredshet og arbeidsglede, og et bedre arbeidsmiljø enn i 1996.

Undersøkelsen ble gjort i høst, og omfatter 1 074 arbeidstakere som har svart på spørsmål om hva som har skjedd av endring og omstilling i arbeidslivet, og hva de nå opplever som muligheter og belastninger. Utvalget er basert på SSBs Samordnet levekårsundersøkelse 1996, tverrsnittsundersøkelsen. Svarprosenten var på rundt 60.V

Ny statistikk
Arbeidsmiljø og omstilling, 1998.
De første resultatene fra undersøkelsen presenteres også i delrapporten Arbeidsmiljø og omstilling. Mer informasjon: Tore.Vogt@ssb.no, tlf. 21 09 49 03, eller hian@afi-wri.no, Anne Inga Hilsen ved Arbeidsforskningsinstituttet, tlf. 22 46 16 70

Ukens statistikk nr. 44, 1998 [an error occurred while processing this directive]