[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 44, 1998

Konjunkturbarometeret, 3. kvartal 1998:

Økt usikkerhet for industrien


Det er fortsatt et høyt aktivitetsnivå i industrien, og veksten i produksjonen i 3. kvartal ble trolig noe sterkere enn ventet. Industrilederne vurderer likevel utsiktene som mer usikre enn på lenge, noe som blant annet skyldes svakere etterspørsel og svakere priser på eks-port samt reduserte ordrebeholdninger.
Den internasjonale utviklingen i Asia og Russland har etter hvert blitt merkbar også for norsk industri. Valutauroen og renteutviklingen er andre forhold som virker inn på industriledernes vurderinger av utsiktene for 4. kvartal.

Industriproduksjonen viste vekst også for 3. kvartal, men noe svakere enn på samme tid i fjor. Det er i første rekke deler av tradisjonell eksportindustri og offshorerelaterte bransjer som trekker.

For innsatsvareproduserende bransjer under ett (inklusive tradisjonell eks-portindustri) var aktivitetsnivået høyt også i 3. kvartal, men med en fallende tendens gjennom de siste kvartalene. Også i investeringsvareproduserende bransjer (maskinindustri, produksjon av plattformer med videre) har aktiviteten falt gjennom de siste kvartalene - riktignok fra et svært høyt nivå. Industrien venter en noe svakere utvikling i produksjonen i 4. kvartal, men vurderer for øyeblikket utsiktene på noe lenger sikt som klart mer usikre.

Svakere internasjonale markeder
Ordretilgangen i 3. kvartal ble klart svakere enn ventet, spesielt utviklingen i eksportmarkedene. For tradisjonelle eksportbransjer (treforedling, kjemiske råvarer og metaller) har etterspørselen vist en sterkt fallende tendens i de siste kvartalene, preget av den internasjonale prisutviklingen og økt konkurranse på hjemme- og eksportmarkedene.

Etterspørselen fra hjemmemarkedet viser fortsatt en moderat vekst, men er svakere enn på samme tid i fjor. En økende andel av foretakene oppgir svak etterspørsel eller økt konkurranse på det norske marked som begrensende for produksjonen. I 3. kvartal rapporterte 39 prosent om slike begrensninger jevnført med 34 prosent i 2. kvartal. For 4. kvartal venter om lag 45 prosent av foretakene slike problemer. Samlet ordrebeholdning falt noe i 3. kvartal etter den spesielt svake utviklingen i ordretilgangen fra eksportmarkedene.

Kapasitet og ressursknapphet
Industriens kapasitetsutnyttelse falt i 3. kvartal til noe i underkant av 82 prosent, omtrent det samme som i foregående kvartal. Utnyttingsgraden har imidlertid en fallende tendens sett over det siste året. Utviklingen på etterspørselssiden sammen med økt konkurranse fra import har i de siste kvartalene bidratt til å dempe presstendensene i økonomien noe.

Indikator på ressursknapphet for industrien falt i 3. kvartal til 38 etter å ha vært oppe i 43 på samme tid i fjor. Lavere kapasitetsutnyttelse er den viktigste faktoren bak utviklingen. I 3. kvartal rapporterte 11 prosent av foretakene om kapasitetsproblemer jevnført med 14 prosent på samme tid i fjor. Andelen som oppgir mangel på arbeidskraft har ligget forholdsvis stabil rundt 10-11 prosent gjennom lenger tid. Mangel på arbeidskraft er mest omfattende i deler av verkstednæringen.

Om statistikken
Undersøkelsen bygger på et utvalg større foretak innenfor bergverksdrift og industri. Bruttoutvalget er på om lag 700 foretak, de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger normalt på vel 85. I undersøkelsen kartlegges industriledernes vurderinger av konjunktursituasjonen og utsiktene for en del faste kjennetegn.

Ny statistikk
Konjunkturbarometeret, 3. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Tom.Langer.Andersen@ssb.no, tlf. 21 09 47 29.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 44, 1998 [an error occurred while processing this directive]