[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 43, 1998

Utenrikshandelen med varer, september 1998:

Vekst i import og tradisjonell eksport


Norge eksporterte varer for 224,8 milliarder kroner og importerte for 195,3 milliarder i tidsrommet januar til september i år. Dermed viser utenrikshandelen for denne perioden et overskudd på 29,5 milliarder kroner.
Importen steg med 14,2 prosent. Eksporten av tradisjonelle varer steg til 132,2 milliarder, opp fra 124,1 milliarder til samme tid i fjor. Eks-portverdien fra olje og gass er fremdeles lav. Samlet kom verdien opp i 92,6 milliarder, mot 121,8 milliarder de ni første månedene i fjor.

Handelsoverskuddet for september måned på 2,0 milliarder kroner ble betydelig bedre enn for august i år, men ligger under gjennomsnittet på 2,5 milliarder for de ni månedene hittil i år. For hele 1997 lå gjennomsnittlig overskudd per måned på 8,0 milliarder og for 1996 på 7,6 milliarder.

Oljeprisen gikk opp
Septembereksporten av råolje og naturgass på 9,9 milliarder kroner ligger 0,4 milliard lavere enn gjennomsnittet for månedene hittil i år og betydelig lavere enn for 1997, hvor vi eksporterte for 13,7 milliarder gjennomsnittlig hver måned. Prisen på råolje steg til 99 kroner per fat i september. Dette er beste pris siden mai i år, men den ligger langt under fjorårets snittpris på 132 kroner per fat per måned.

Oljeprodukter trekker ned overskuddet
I den tradisjonelle vareeksporten inkluderes produkter fra norske raffinerier, med råstoff i det vesentligste basert på norsk råolje. Når råoljeprisene faller, vil normalt også produktene måtte selges billigere, og oljeproduktene trekker derfor handelsoverskuddet betydelig ned. For produkter fra råolje (mineraloljeprodukter) falt eksportverdien med 2 951 millioner til 8 230 millioner kroner i tidsrommet januar til september i år, i forhold til samme periode i 1997. For naturgassproduktene flytende propan og butan var fallet på 1 679 millioner og endte på 1 825 millioner kroner, en reduksjon på 47,9 prosent mellom disse to tidsrom.

Til tross for dette steg den tradisjonelle vareeksporten med 8 153 millioner kroner de ni første månedene i år, opp 6,6 prosent fra samme periode i fjor. Varegruppen maskiner for spesielle industrier trakk opp overskuddet med 1 124 millioner, mens metaller unntatt jern og stål økte overskuddet med 1 885 millioner. Fisk blir stadig viktigere. I nevnte periode økte eksporten av fiskeprodukter med 2 435 millioner og kom totalt opp i 18 462 millioner.

For bare september måned steg eksporten av oppdrettslaks og ørret med 130 millioner, mens klippfisk av torsk bidrog med 66 millioner. Salget av fryst sild og makrell gikk dårligere denne måneden og eksportørene har her måttet tåle et fall i eksportverdien på 218 millioner i forhold september i fjor. For jern og stål økte eksporten med 210 millioner kroner og for andre metaller med 154 millioner.

Større import av torsk
Importen steg med 24,3 milliarder til 195,3 milliarder kroner i perioden januar til september sammenlignet med samme periode i fjor. Varer innenfor maskiner og transportmidler står for halvparten av denne importveksten. Varegruppene som omfatter maskiner og deler til vår industri, økte med 4,6 milliarder og denne importen kom opp i 26,3 milliarder. Importveksten for telekommunikasjonsutstyr mellom de to periodene ble på over 1,4 milliarder, og dette er mer enn økningen av importen for kontor og IT-utstyr på noe under 1,3 milliarder. Hittil i år er bilimporten høyere enn i forhold til samme tid i fjor, og den steg med 2,6 milliarder til 19,4 milliarder. Dessuten økte importen av fiskeprodukter med 915 millioner kroner til 2 926 millioner, hvorav importen av fersk, kjølt eller fryst torsk utgjør 1005 millioner.

Sesongjusterte tall
Sesongjusterte tall for tradisjonell import viste ingen endring for perioden fra juli til september i år sammenlignet med foregående tremånedersperiode. Eksporten av tradisjonelle varer viste en oppgang på 1,9 prosent for de samme tremånedersperiodene

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår i utenriksregnskapet sammen med rente- og stønadsbalansen og vil bli publisert senere. Import og eksport av skip og oljeplattformer er ikke med her. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk
Utenrikshandelen med varer, september 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen og er tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no. Detaljerte tall er tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: Hans.Kristian.Ostereng@ssb.no, tlf. 21 09 47 13..

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 43, 1998 [an error occurred while processing this directive]