[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 39, 1998

Prisindeks, bruktbolig, 2. kvartal 1998:

Økte boligpriser i hele landet


Prisene på brukte boliger økte totalt med 5,3 prosent fra 1. til 2. kvartal i år. Prisene steg mest i Akershus uten Bærum i denne perioden, med 9 prosent. I landet for øvrig steg prisene med mellom 4 og 7 prosent.

Prisene på småhus, det vil si tomannsboliger, rekkehus og eneboliger i kjede, steg mest fra 1. til
2. kvartal 1998, med 7,4 prosent. Tilsvarende økning for eneboliger var 4,6 prosent, mens prisene på blokkleiligheter steg med 5,2 prosent. Prisene på småhus steg mest i Akershus uten Bærum i denne perioden, med 11 prosent. Størst prisøkning på eneboliger hadde prissonen med storbyene Stavanger, Bergen og Trondheim, med 8 prosent.

Fra 2. kvartal i fjor til 2. kvartal i år steg totalindeksen for brukte boliger med 10 prosent. Oslo og Akershus hadde den sterkeste prisveksten i denne perioden med om lag 16 prosent. I storbyene Stavanger, Bergen og Trondheim steg prisene med
11 prosent, mens prisene i landet for øvrig økte med 8 prosent. Prisene på blokkleiligheter og småhus steg i denne perioden med om lag 13 prosent, mens prisene på eneboliger
økte med 8 prosent.

Dyre eneboliger i Oslo og Akershus
De gjennomsnittlige kvadratmeterprisene for eneboliger omsatt i fritt salg 1. halvår 1998 viser at Oslo og Akershus er dyrest med henholdsvis 10 234 og 8 190 kroner per kvadratmeter bruksareal. De laveste prisene finner en i Nord-Trøndelag og Hedmark. Her er prisen per kvadratmeter bruksareal henholdsvis 4 300 og 4 512 kroner.

Borettslagsleiligheter opp
6 prosent

Norske Boligbyggelags Landsforbunds (NBBLs) statistikk over priser på boliger tilknyttet borettslag viser en prisstigning på 6 prosent fra
1. til 2. kvartal 1998. Fra 2. kvartal 1997 til 2. kvartal 1998 steg NBBLs totalindeks med 16 prosent.

Om statistikken
Statistisk sentralbyrås (SSB) prisstatistikk på brukte boliger er basert på tinglyste omsetninger i fritt salg fra det nasjonale Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB). Boligene er inndelt i tre hustyper; eneboliger, småhus (tomannsboliger, rekkehus og eneboliger i kjede) og blokkleiligheter. Landet er inndelt i de fire sonene Oslo med Bærum, resten av Akershus, storbyene Stavanger, Bergen og Trondheim og resten av landet. Det utarbeides prisindekser for alle hustypene innenfor hver sone. Indeksberegningene for 2. kvartal 1998 baserer seg på til sammen 7 046 boligomsetninger.

SSB publiserer i tillegg NBBLs prisstatistikk for borettslag. Prisindeksene er beregnet på grunnlag av gjennomsnittlig totalpris (innskudd + andel fellesgjeld i borettslaget), og korrigeres ikke for eventuelle kvalitetsendringer i boligmassen slik SSBs indekser gjør. NBBL skiller ikke mellom småhus og eneboliger, men andelen eneboliger er så lav at SSBs og NBBLs småhusbegrep trolig er sammenfallende.

[Figur 4]

Figur 4: Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte eneboliger omsatt i
1.-2. kvartal 1998. Fylke. Kroner


Ny statistikk
Prisindeks, bruktbolig, 2. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon og e-post: roger.jensen@ssb.no, tlf. 62 88 55 45, eller inger.monsrud@ssb.no, tlf. 62 88 54 26. Vedleggstabeller sidene: 22-24.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 39, 1998 [an error occurred while processing this directive]