[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 38, 1998

Eiendomsomsetning, 1. halvår 1998:

Færre eiendommer omsatt


Det ble omsatt 62 885 eiendommer i 1. halvår 1998. Dette er en nedgang på 4 prosent i forhold til 1. halvår 1997. Likevel er det fortsatt økning i den samlede verdien av de omsatte eiendommene.
Antall omsatte eiendommer i 1. kvartal i år var 2,5 prosent høyere enn i 1. kvartal 1997. I 2. kvartal derimot, ble det omsatt 9,3 prosent færre eiendommer enn i 2. kvartal i fjor. Det er første gang siden 1. kvartal 1996 at antall omsatte eiendommer har gått ned.

Samlet verdi for alle tinglyste omsetninger i 1. halvår var 39,8 milliarder kroner. Dette er 8,5 prosent høyere enn tilsvarende tall for i fjor. Sammenlignet med samme kvartal året før, steg verdien av de omsatte eiendommene 10 prosent i 1. kvartal og 7,3 prosent i 2. kvartal.

I de fleste fylker var det nedgang i antall omsatte eiendommer i 1. halvår. Telemark hadde derimot økning og noen fylker hadde tilnærmet ingen endring. Ser man 2. kvartal isolert, hadde alle fylkene nedgang sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Samlet verdi av de omsatte eiendommene viser derimot økning i mange fylker. Dette gjelder både i 1. halvår og i 2. kvartal isolert sett. I 1. halvår var det bare Oppland, Buskerud, Vest-Agder og Trøndelagsfylkene som hadde nedgang i samlet verdi.

67 prosent av de omsatte eiendommene var boligeiendommer, 15 prosent var fritidseiendommer og 7 prosent var landbrukseiendommer. Res-ten var forretnings-/kontoreiendommer, industrieiendommer, eiendommer til kommunikasjonsformål og andre. Fordelingen av de omsatte eiendommene på ulike bruksområder var den samme som i 1. halvår i fjor.

Boligeiendommer
42 057 boligeiendommer ble omsatt i 1. halvår. Dette er 3,4 prosent færre enn i samme periode i fjor. Nedgangen gjelder bebygde boligeiendommer. Omsatte boligtomter viste 1 prosent økning sammenlignet med 1. halvår i fjor.

Fortsatt er boligprisene høyest i Oslo og Akershus. I 2. kvartal var gjennomsnittlig pris per bolig omsatt i fritt salg i disse to fylkene henholdsvis 1,4 og 1,3 millioner kroner. Men også i Vestfold, Rogaland, Hordaland og Sør-Trøndelag må man ut med 900 000 kroner eller mer for en gjennomsnittsbolig. Sammenlignet med 2. kvartal i fjor har prisene økt med 14,7 prosent for landet sett under ett. Gjennomsnittsprisen for boligeiendommer har økt i alle fylker bortsett fra i Nord-Trøndelag. I Nord-Trøndelag viser statistikken en nedgang i forhold til 2. kvartal i fjor. Dette er noe misvisende da noen få, men store, eiendomssalg påvirket gjennomsnittsprisen til å være unaturlig høy i fjor.

Fritidseiendommer
Det ble omsatt 9 537 fritidseiendommer i 1. halvår i år. Dette er 2,5 prosent færre enn i samme periode i fjor. På samme måte som for boligeiendommer har omsetningen av ubebygde fritidseiendommer økt selv om antall omsatte fritidseiendommer med bygning har gått ned.

Fritidseiendommene ble omsatt for gjennomsnittlig 426 000 kroner i 2. kvartal. Dette er 10 prosent mer enn i 2. kvartal i fjor.

Om statistikken
Statistikken omfatter all tinglyst omsetning av fast eiendom. Omsetningen av boliger tilknyttet borettslag er ikke medregnet. Statistikken er basert på opplysninger gitt av tinglysningskontorene via Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB-registeret).

Ny statistikk
Eiendomsomsetning, 1. halvår 1998.
Statistikken utgis kvartalsvis i Ukens statistikk, Bygginfo og årlig i Norges offisielle statistikk (NOS) Jordbruksstatistikk. Mer informasjon og e-post: jardbjorg.andreassen@ssb.no, tlf. 62 88 52 36, eller astri.klovstad@ssb.no, tlf. 62 88 51 88.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 38, 1998 [an error occurred while processing this directive]