[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 33, 1998

Konsumprisindeksen, per 15. juli 1998:

Økte matvarepriser og bilutgifter


Konsumprisindeksen steg med 0,1 prosent fra 15. juni til 15. juli 1998. Økte matvarepriser og dyrere drifts- og vedlikeholdskostnader for biler bidrog mest, mens sommersalget på klær og lavere elektrisitetspriser trakk i motsatt retning. Siste tolv måneder steg konsumprisindeksen med 2,4 prosent.
Prisene på matvarer steg med 1,3 prosent fra juni til juli i år, mot 0,4 prosent stigning i tilsvarende periode i fjor. Fra mai til juni i år var veksten 1,2 prosent etter en sesongmessig prisoppgang på grønnsaker og frukt. Fra juni til juli var det spesielt kjøttvarer, melk, ost, poteter og frukt som ble dyrere. Prisene på kjøtt økte i gjennomsnitt med 1,9 prosent, og prisoppgangen var størst for produkter av svinekjøtt.

Melkeprisene økte med om lag 1,2 prosent. Prisene på lettmelk steg med gjennomsnittlig 7 øre per liter, mens H-melk økte noe mer i pris. Osteprisene økte også fra juni til juli og her var økningen vel 1,5 prosent. For enkelte ostetyper steg kiloprisen med over 1 krone. Potetprisene steg kraftig fra juni til juli etter tilførsel av norske nypoteter. Importert frukt som utenlandske epler, sitrusfrukter og bananer steg også betydelig i pris fra juni til juli. Derimot ble grønnsakene vesentlig billigere sist måned, deriblant tomater, agurker, blomkål og paprika. Fra juli i fjor til juli i år har matvareprisene steget med 5,3 prosent.

Bensinprisene økte samlet sett med 1,5 prosent fra juni til juli i år og er nå 1,3 prosent over nivået fra i fjor sommer. Prisøkningen sist måned kom hovedsakelig i Østlandsområdet. Totalt sett har drift og vedlikehold av egne transportmidler blitt vesentlig dyrere det siste året. Hovedårsaken til dette ligger i kraftig vekst i bilforsikringspremiene og i prisene for bilreparasjoner.

Sommersalg på klær
Juli og august er tradisjonelle salgsmåneder for klær, og prisene falt totalt sett med 2,7 prosent fra juni til juli. Det var tilbudspriser på dameklær som bidrog mest, med salg på kjoler, skjørt og bluser. For herreklær var tilbudsaktiviteten langt mer moderat.

Prisen på elektrisitet inkludert nettleie og avgifter er redusert for fjerde måned på rad. Fra juni til juli er prisen husholdningene betaler i gjennomsnitt satt ned med 1,9 prosent, og siden juli i fjor har prisene falt med 6,3 prosent.

Fritidsutstyr ble også billigere fra juni til juli. Her var bidraget størst fra brunevarer og andre elektroniske produkter som PC'er og mobiltelefoner.

Harmonisert konsumprisindeks
Den norske harmoniserte konsumprisindeksen, som utarbeides for internasjonale sammenligninger av prisutviklingen, var 104,7 (1996=100) i juli 1998. Det er en økning på 2,3 prosent fra samme måned i fjor, etter en vekst på 0,1 prosent fra juni til juli i år.

Om statistikken
Konsumprisindeksens prismateriale er faktiske utsalgspriser per den 15. i måneden. For perioden fra august 1997 til juli 1998 bygger vektgrunn-laget på forbruksundersøkelsene for 1994, 1995 og 1996.

Grunnlaget for beregning av konsumprisindeksen er et utvalg på rundt 800 spesifiserte forbruksvarer og tjenesteytelser - representantvarer. Oppgaver til beregning av indeksen innhentes fra et utvalg på om lag 2 200 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på rundt 50 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt på rundt 95 hver måned.

Ny statistikk
Konsumprisindeksen, per 15. juli 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post:frode. bendiksen@ssb.no, tlf. 21 09 44 27, kari.anne.hovland@ssb.no, tlf. 21 09 47 22, eller lasse.sandberg@ssb.no, tlf. 21 09 47 16.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 33, 1998 [an error occurred while processing this directive]