[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 33, 1998

Lønnsstatistikk Ansatte innenfor olje- og gassutvinning og bergverk, per 1. oktober 1997:

Gjennomgående høye lønninger


Heltidsansatte innenfor olje- og gassutvinning og bergverk hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 29 400 kroner per 1. oktober 1997. Ansatte innenfor olje- og gassutvinning og tjenester tilknyttet denne virksomheten hadde i gjennomsnitt 30 700 kroner, mens de ansatte innenfor bergverk hadde 20 900 kroner.
Rundt 13 000 eller 86 prosent av de 15 000 heltidsansatte som er med i undersøkelsen er ansatt innenfor olje- og gassutvinning. Næringsområdet kjennetegnes ved mange ansatte i stillinger med krav til høyere utdanning, få kvinner og relativt høy lønn i alle stillingsgrupper. De administrative lederne hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 43700 kroner, ansatte i stillinger med krav til høyskole- eller universitetsutdanning 30700 kroner og maskinoperatører 26400 kroner, for å nevne noen grupper.

Næringsområdet bergverk omfatter bryting av kull, malm, stein og kjemiske mineraler samt utvinning av grus og sandtak. Her er bildet noe annerledes med relativt få ansatte med høyere utdanning, få kvinner også her, men betydelig lavere månedsfortjeneste i de fleste stillingsgrupper. Lederne har her 31 200 kroner i gjennomsnittlig månedsfortjeneste, de med krav til høyere utdanning vel 25 000 kroner og maskinoperatører 19 400 kroner. Ser vi derimot på månedsfortjenesten til kontor-, salg- og servicestillingene er forskjellen noe mindre med henholdsvis 21 300 kroner i virksomheter innenfor olje- og gassutvinning og 19 100 kroner i bergverk.

Overtid
Et gjennomgående trekk innenfor næringen er mye bruk av overtid. I gjennomsnitt utgjør overtidsgodtgjørelsen vel 1 400 kroner per måned. Høyest er overtidsgodtgjørelsen blant håndverkere og fagarbeidere innenfor olje- og gassutvinning med om lag 2900 kroner per måned, mens maskinoperatørene har 2400 kroner. Disse stillingsgruppene har også en relativt høy gjennomsnittlig overtidsgodtgjørelse per måned innenfor bergverk med henholdsvis 1 400 og 1 800 kroner.

Få kvinner
Av til sammen 15000 heltidsansatte var kun 3300 kvinner. De fleste kvinnene som er med i undersøkelsen er ansatt innenfor olje- og gassutvinning. Her finner vi også de største lønnsforskjellene mellom menn og kvinner hvor mennene har en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 32700 kroner mot 24400 kroner for kvinner. Kvinnene er stort sett ansatt i kontor-, salg- og servicestillinger, eller i de stillingene som har lavest gjennomsnittlig månedsfortjeneste i næringen.

Deltidsansatte
Knapt 11 prosent av de ansatte i undersøkelsen er deltidsansatte. De fleste deltidsansatte finner vi i stillinger uten krav til utdanning på universitets- eller høgskolenivå.

Om statistikken
Statistikken bygger på opplysninger fra et utvalg av bedrifter innenfor olje- og gassutvinning og bergverk. Undersøkelsen ble gjennomført for første gang høsten 1997. Oppgavene fra bedriftene inneholder lønnsopplysninger fra til sammen 14927 heltidsansatte og 1809 deltidsansatte. Heltidsansatte er alle som har en avtalt arbeidstid på 33 timer eller mer per uke. Statistikken omfatter alle ansatte uavhengig av arbeidsoppgaver. Ifølge Nasjonalregnskapet var det i alt 26700 sysselsatte lønnstakere 3. kvartal 1997 innenfor næringshovedområdet.

Gjennomsnittlig månedsfortjeneste omfatter avtalt månedslønn, uregelmessige tillegg samt bonus og provisjon. Avtalt månedslønn inneholder eventuelle kompetansetillegg, kvalifikasjonstillegg og personlige tillegg, mens faste naturalytelser ikke er med. For timelønnede er avtalt månedslønn regnet ut på grunnlag av lønn per time samt avtalt arbeidstid per uke. Uregelmessige tillegg består blant annet av tillegg for ubekvem arbeidstid, skifttillegg og lignende. Overtidsgodtgjørelsen omfatter både grunnlønn og overtidstillegg, men er ikke regnet med i gjennomsnittlig månedsfortjeneste i alt.

Ny statistikk
Lønnsstatistikk. Ansatte innenfor olje- og gassutvinning og bergverk, per 1. oktober 1997.
Statistikken utgis i Ukens statistikk og Norges offisielle statistikk (NOS) Lønnsstatistikk. Mer informasjon: aud.anna.tonder@ssb.no, tlf. 62 88 51 81, eller harald.lunde@ssb.no, tlf. 62 88 55 52.Vedleggstabeller finnes under tittelen Lønnsstatistikk. Ansatte innenfor bergverksdrift og utvinning, per 1. oktober 1997

Tabeller

Ukens statistikk nr. 33, 1998 [an error occurred while processing this directive]