[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 30-31, 1998

Salg av petroleumsprodukter, juni 1998:

Petroleumssalget øker


Totalsalget av petroleums-produkter for juni 1998 var på 876 millioner liter, en økning på 4,7 prosent i forhold til juni i fjor. Salget for de tolv siste måneder er på 9 755 millioner liter, som er 1,2 prosent høyere enn for forrige tolvmånedersperiode.
Det er oppgang i salget av samtlige petroleumsprodukter i juni i år i forhold til samme måned i fjor. For siste tolvmånedersperiode sammenlignet med forrige tolvmånedersperiode økte salget av de fleste petroleums-produkter, med unntak av reduksjon i salget av fyringsparafin, lette fyringsoljer og tungdestillater. For bilbensin har salget holdt seg omtrent på samme nivå.

Marine gassoljer
Marine gassoljer står for over en fjerdedel av salget av petroleumsprodukter for de tolv siste måneder. Selskapene har i denne perioden økt salget av marine gassoljer med 10,8 prosent sammenlignet med forrige tolvmånedersperiode.

Bunkers
Salget av petroleumsprodukter levert fra norske havner til skip i utenriksfart, såkalt bunkers, har økt med nesten 20 prosent den siste tolvmånedersperioden, til et salg på 1 113 millioner liter. Det er spesielt marine gassoljer og tung fyringsolje som blir solgt som bunkers, og det er registrert en betydelig økning i salget av disse produkter.

Fyringsprodukter
Salget av fyringsparafin, lette fyringsoljer og tung fyringsolje for de tolv siste måneder har vært på henholdsvis 202, 694 og 919 millioner liter. Dette tilsvarer en reduksjon i salget av fyringsparafin og lette fyringsoljer på henholdsvis 13,1 og 24,1 prosent, og en økning på 8,3 prosent i salget av tung fyringsolje i forhold til forrige tolvmånedersperiode. For lette fyringsoljer har salget i juni i år derimot økt med 9,6 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Bilbensin og autodiesel
Salget av bilbensin har gått ned i 13 av landets 19 fylker, og med 0,1 prosent for landet sett under ett. Sterkest nedgang var det i Telemark med 5,6 prosent. I Østfold og Vestfold økte imidlertid salget de tolv siste måneder med 7 til 8 prosent i forhold til forrige tolvmånedersperiode.

Salget av autodiesel de tolv siste måneder, økte med 2,2 prosent for hele landet sett under ett. Det er spesielt salget av avgiftspliktig diesel som har økt. Det er størst vekst i salget i Aust-Agder og Nordland (rundt 10 prosent). I Finnmark er salget redusert med 8,5 prosent.

Om statistikken
Statistikken omfatter leveringer i Norge og på norsk kontinentalsokkel og forsyning av utenlandske skip og fly, selv om faktura er sendt til en kjøper med adresse i utlandet. Leveranser til norske skip og fly i utlandet er ikke med. En bør ellers merke seg at tallene i oversikten ikke viser forbruket, men salget. For å komme fram til forbruket må en korrigere for lagerendringer hos brukerne. Produkter solgt som bunkers er leveranser fra norske havner til skip i utenriksfart uansett skipenes nasjonalitet. Det var 20 utkjøringsdager i juni i år mot 21 i juni i fjor.

Ny statistikk
Salg av petroleumsprodukter, juni 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: live.tanum@ssb.no, tlf. 21 09 49 19, eller ann.christin.boeng@ssb.no, tlf. 21 09 47 43.

Tabellregister




Ukens statistikk nr. 30-31, 1998 [an error occurred while processing this directive]