[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 30-31, 1998

Utenrikshandelen med varer, 2. kvartal 1998. Volum- og prisindekser:

Mer varer fra utlandet


Vi kjøpte i 1. halvår i år 13,5 prosent mer varer fra utlandet enn i samme periode i 1997. Dette viser volumindeksen for import av tradisjonelle varer. Samtidig var importvarene i gjennomsnitt blitt 2,4 prosent dyrere. Dermed kunne utlandet innkassere 16,2 prosent mer for sin eksport til Norge i 1. halvår 1998 enn i samme tidsrom i fjor.
Samtidig oppnådde vi 3,5 prosent høyere pris for vår tradisjonelle vareeksport, og vi lyktes i å øke volumet med 5,8 prosent. Dette gav en eks-portvekst på i alt 10 prosent for disse varene, målt i kroner. Det var særlig i 1. kvartal i år at utlandet mottok større kvanta av norske varer enn i tilsvarende periode i fjor.

Bedre betalt for fisk og metaller
Eksportprisindeksen for gruppen matvarer, drikkevarer og tobakk økte med 11 prosent i 1. halvår i år sammenlignet med samme periode i 1997. Hovedårsaken var at vi fikk 12 prosent høyere pris for fisk og fiskeprodukter. Prisen for fersk og kjølt oppdrettslaks steg med 7,7 prosent i 1. halvår sett under ett, og for 2.kvartal med hele 16,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. For fisk som var tørket, saltet eller røkt oppnådde vi i år priser som lå om lag 15 og 32 prosent høyere i henholdsvis 1. og 2. kvartal.

Prisøkningen for andre bearbeidede varer var på 6 prosent. Her økte prisnivået for metaller unntatt jern og stål med 10 prosent. Den viktigste varen er aluminium, hvor eksportprisen i 1. kvartal lå 20 prosent over nivået i samme periode i fjor, men etterfulgt av en lavere vekst i 2. kvartal i år. Prisindeksen for råvarer utenom brenselsstoffer viste en økning på 5 prosent i 1. halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Mer metaller, maskiner og korn
Målt ved volumindeksen importerte vi 16 prosent mer av bearbeidede varer utenom matvarer, drikkevarer og tobakk i de seks første månedene i år enn i samme periode i 1997. Norge økte importen av ikke-metalliske mineraler, jern og stål, jern- og metallvarer og maskiner for spesielle industrier med mellom 45 og 20 prosent, ifølge volumindeksene for disse gruppene. I samme tidsrom kjøpte vi store kvanta av hvete fra utlandet, noe som var hovedårsaken til at vi importerte i alt 22 prosent mer av korn og kornvarer enn i samme halvår i fjor. Vi importerte dessuten 17 prosent mer av tømmer og trelast.

Påsken påvirket volumindeksene
Hvis vi kun ser på 2. kvartal 1998, økte prisnivået for den tradisjonelle eksporten med 4,3 prosent sammenlignet med samme periode i 1997. Samtidig økte importprisene med bare 1,6 prosent i gjennomsnitt.

Målt ved volumindeksen importerte vi 7,0 prosent mer av tradisjonelle varer i 2. kvartal i år enn i samme kvartal i fjor. Men når vi blant annet tar hensyn til at påsken i 1997 falt i mars mens den i år var i april, var økningen på hele 12,1 prosent. Det viser den sesongjusterte volumindeksen. Ifølge den vanlige, ujusterte volumindeksen eksporterte vi 4,7 prosent mindre av tradisjonelle varer i 2. kvartal i år enn i fjor. Renset for sesongvirkninger var nedgangen imidlertid bare på 0,9 prosent.
Tabeller

[Figur 3]

Figur 3: Import og eksport av tradisjonelle varer. 1988-1998. Prisindeks. Sesongjustert volumindeks. 1988=100


Ny statistikk
Utenrikshandelen med varer, 2. kvartal 1998. Volum- og prisindekser.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen, som også er tilgjengelig på Statistisk sentralbyrås websider http:/www.ssb.no. Sesongjusterte volumindekser for utvalgte varegrupper er tilgjengelig i Statistisk månedshefte på Statistisk sentralbyrås websider. Mer informasjon og e-post: anne.berit.dahle@ssb.no, tlf. 21 09 47 10, eller lars.andreas.lunde@ssb.no, tlf. 21 09 47 08.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 30-31, 1998 [an error occurred while processing this directive]