[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 30-31, 1998

Levekårsundersøkelsen, 1997:

Vegtrafikken er den største miljøbelastningen


Vegtrafikken er det miljøproblem som plager flest mennesker i Norge. Støy og forurensning fra vegtrafikken fører til store daglige ulemper. Mange av dem som er plaget av vegtrafikkstøy har søvnproblemer og blir forstyrret når de skal hvile. I alt er om lag 725 000 mennesker i Norge plaget av vegtrafikkens ulike miljøproblemer.
Det største problemet med forurensning er at det kommer støv og skitt i boligen. Både støy og forurensning fører til at folk ikke kan lufte boligen så ofte som de ønsker.

I Ukens statistikk nr. 14/98 ble det beskrevet i hvilken grad folk er utsatt for ulike miljøbelastinger. I den samme undersøkelsen ble det også stilt spørsmål om i hvilken grad folk er plaget av ulike miljøbelastninger. Det er sistnevnte problemstilling Transportøkonomisk institutt nå har analysert, på oppdrag fra Statens forurensningstilsyn.

Stort omfang
Flere opplever vegtrafikken som mer plagsom enn flystøy eller støy og forurensning fra industri og anleggsvirksomhet. Mens 15 prosent av befolkningen er plaget (noe eller meget plaget) av vegtrafikkstøy ute, er tilsvarende andel for flystøy 9prosent. 11prosent av befolkningen finner støv fra vegtrafikk plagsomt mot 3prosent når det gjelder støv fra industri og anleggsvirksomhet. Ved opphold ute ved boligen er totalt sett flere plaget av støy enn av luftforurensninger fra vegtrafikken.

Om lag 725 000 mennesker over 16 år i Norge er plaget av støy og/eller forurensning fra vegtrafikken. Vegtrafikkstøy er den vanligste miljøbelastningen folk opplever og rammer om lag 500 000 personer over 16 år ute ved boligen, mens om lag 260 000 er plaget inne i boligen. I tillegg er 380 000personer plaget av støv og 210 000 av eksos fra vegtrafikken.

Daglige ulemper
Rundt 40prosent av dem som er plaget av støy fra vegtrafikken har søvnproblemer, blir forstyrret når de skal hvile og kan ikke lufte leiligheten så ofte som de ønsker. En tredjedel bruker utearealene mindre på grunn av vegtrafikkstøy. Når det gjelder luftforurensning som støv med mer, er det omtrent like mange blant dem som er plaget av vegtrafikken som av forurensning fra industri- og anleggsvirksomhet som opplever de daglige ulemper. Nesten 80prosent av dem som er plaget av støv/skitt/nedfall fra vegtrafikk, oppgir også at skitne vinduer og gardiner er en daglig ulempe.

Større byområder særlig utsatt
Ulike grupper i befolkningen opplever ulik miljøbelastning. Blant dem som oppgir at de er utsatt for de ulike problemene, er over halvparten plaget. De som bor på steder med over 100 000 innbyggere og i blokker/bygårder er langt mer plaget av vegtrafikkens miljøproblemer enn andre. Folk er særlig plaget av støv fra vegtrafikken i Trøndelagsfylkene. Dette kan ha sammenheng med de klimatiske forhold og typen asfalt som brukes. Flystøy plager flest i Oslo/Akershus der landets hovedflyplass ligger. Sannsynligheten for at en skal være plaget av forurensning fra industri/anlegg er større i Agderfylkene og Rogaland enn i andre deler av landet.

Om statistikken
Den siste Levekårsundersøkelsen skiller seg fra de tidligere ved at den ikke bare spør om folk er utsatt for ulike miljøbelastninger, men også om i hvilken grad de er plaget. Videre spør en nå også om støyplager utendørs. Gjennom dette får en et mer nyansert bilde av befolkningens opplevelse av miljøbelastningene. Resultatene blir dermed mer brukbare i forvaltningens arbeid med miljøovervåking og utvikling av miljøkvalitetsnormer. Undersøkelsen er basert på intervjuer med 3 600 tilfeldig utvalgte personer fra hele Norge.

Ny statistikk
Levekårsundersøkelsen, 1997.
Denne teksten bygger på et notat utarbeidet av Transportøkonomisk institutt: "Miljøbelastninger i Norge. Noen resultater fra levekårsundersøkelsen i Norge 1997" av Marika Kolbenstveidt. Notatet fås ved henvendelse til Transportøkonomisk institutt, tlf. 22 57 38 00, faks 22 57 02 90. For mer informasjon om Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelser kontakt: arne.andersen@ssb.no, tlf. 21 09 46 71, eller dag.roll-hansen@ssb.no, tlf. 21 09 46 70.


Ukens statistikk nr. 30-31, 1998 [an error occurred while processing this directive]