[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 26, 1998

Fengslinger, 1997:

10 600 fengslinger i fjor


I løpet av fjoråret ble 9 800 personer satt i fengsel her i landet. Nær en tredel av innsettelsene var varetektsfengslinger, nær to tredeler gjaldt soning av fengselsdom og 7 prosent gjaldt bøtesoning. En del personer ble satt inn flere ganger i løpet av året, slik at tallet på innsettelser totalt var 10 600.
Oftest, i hvert tredje tilfelle, gjaldt fengslingen ordinær vinningskriminalitet som tyverier og mindre alvorlige underslag og bedragerier. Der-etter fulgte trafikkriminalitet som årsak til 25 prosent av fengslingene, narkotikakriminalitet (16 prosent) og voldskriminalitet (15 prosent). Innsettelser for økonomisk kriminalitet utgjorde 5 prosent av alle innsettelser og innsettelser for sedelighetskriminalitet vel 2 prosent.

Korte opphold for trafikkkriminalitet
Fengselsoppholdene som skyldes trafikkriminalitet er av relativt kort varighet. Dette kommer til uttrykk ved at bare 5 prosent av de 2 050 som satt inne ved begynnelsen av året, satt for trafikkriminalitet, mens altså hele 25 prosent av innsettelsene gjaldt denne type lovbrudd. For narkotikakriminalitet er tilfellet det motsatte. Hele 30 prosent av de innsatte ved årsskiftet satt for narkotikalovbrudd, mens slike lovbrudd var årsak til 16 prosent av innsettelsene.

Lavere snittalder for menn
Vel 100 innsettelser gjaldt personer under 18 år og 130 gjaldt personer over 60 år. Gjennomsnittsalderen ved innsettelse var 32 år for menn og 33 år for kvinner. Den hyppigst registrerte årsklassen var 22-åringene, som stod for vel 500 innsettelser i fjor. Gjennomsnittsalderen varierte med type kriminalitet. Den var høyest for økonomisk kriminalitet med 38 år og lavest for voldskriminalitet med 29 år.

Få kvinner
820 innsettelser gjaldt kvinner, det vil si at kvinneandelen var 8 prosent. Til sammenligning kan nevnes at kvinneandelen blant personer som ble funnet skyldig i lovbrudd i fjor var 16 prosent, og tilsynelatende begår kvinner sjeldnere kriminalitet som resulterer i fengsling. Relativt sett ble kvinner oftere enn menn satt inn for narkotikakriminalitet og økonomisk kriminalitet og betydelig sjeldnere for voldskriminalitet og sedelighetskriminalitet.

Av de 10 840 løslatelsene i fjor var hver femte, eller 2 100, løslatelse fra varetekt. En del av de løslatte fra varetekt fikk trolig en dom tilsvarende varetektsoppholdet, men det framgår ikke av materialet hvor mange dette gjaldt. 1 300 varetektsinnsatte ble overført til soning av fengselsdom. To av fem løslatelser fra soning var prøveløslatelser. 360 løslatte fra soning hadde sittet inne i ett år eller mer, mens tre av fire hadde sittet under tre måneder.

Fengslene hadde nær 300 rømninger eller uteblivelser etter permisjon i fjor.

Tabeller

Ny statistikk

Fengslinger, 1997.
Statistikken utgis hvert år i Ukens statistikk og Norges offisielle statistikk (NOS) Kriminalstatistikk. Mer informasjon og e-post: ulla.haslund@ssb.no, tlf. 21 09 46 46.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 26, 1998 [an error occurred while processing this directive]