[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1998

Konsumprisindeksen, per 15. mai 1998:

Tolvmånedersveksten ned


Tolvmånedersveksten falt i mai til 2,1 prosent etter 2,5 prosent i april. Fallet skyldes blant annet en markant prisnedgang på elektrisitet. Tendensen i tolvmånedersveksten var stigende de første fire månedene av 1998. Svakere nedgang i prisene på elektrisitet, sesongsvingninger på klær samt høyere priser på flyreiser og idrettsarrangement lå bak økningen.
Fallet i tolvmånedersveksten i mai i år skyldes først og fremst en markant prisoppgang på bensin fra april til i mai i fjor, noe som ikke ble registrert i år. I tillegg ble elektrisi-tetsprisene, inkludert nettleie og avgifter, redusert med 4 prosent fra april til mai i år. I tilsvarende periode i fjor var prisnedgangen 1 prosent. Prisnivået på elektrisitet var i mai i år knapt 9 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Tolvmånedersveksten var stigende de første fire månedene av 1998. Denne utviklingen skyldes blant annet at elektrisitetsprisene hadde en kraftigere reduksjon de fire første månedene i fjor, i forhold til sammme periode i år. Denne utviklingen medførte isolert sett en økning i tolvmånedersveksten på 0,2 prosent i perioden februar til april. Prisoppgangen på klær etter det kraftige vintersalget bidrog også isolert sett til en økning i tolvmånedersveksten på 0,2 prosent i mars. Høyere priser på flyreiser og idrettsarrangement medvirket til ytterligere økning i tolvmånedersveksten i april.

Utviklingen framover
Grunnet svekkelsen av de asiatiske valutaene ble det ved nyttår antydet at en kunne vente en reduksjon i prisene på importerte konsumvarer. Erfaringsmessig tar det tid før valutabevegelser gir seg utslag i konsumprisene. Det kan dermed være rom for ytterligere nedgang i prisene på importerte konsumvarer utover høsten. Kronekursen har imidlertid svekket seg de første månedene av 1998, og kan derfor dempe eventuelle prisnedganger.

Energiprisene har så langt i år hatt betydning for utviklingen i konsumprisindeksen. Etter et kraftig fall i perioden mai til juli i fjor steg pris-ene på elektrisitet med knapt 2 prosent siste halvdel av 1997. Også bensinprisene viste først en nedgang og deretter en oppgang i perioden mai til desember. Bidragene til konsumprisindeksen framover, vil avhenge av i hvilken retning disse energiprisene utvikler seg.

I juni i fjor var konsumprisindeksen blant annet påvirket av en markant husleievekst. Så langt i år har husleiene steget med 0,7 prosent mot 1 prosent i tilsvarende periode i fjor. Usikkerheten i den videre utviklingen ligger i om fortsatt vekst i boligprisene og eventuelle renteøkninger vil gi utslag i husleiene.

Om statistikken
Konsumprisindeksens prismateriale er faktiske utsalgspriser per den 15. i måneden. For perioden august 1997-juli 1998 bygger vektgrunnlaget på forbruksundersøkelsene for 1994, 1995 og 1996.

Ny statistikk
Konsumprisindeksen, per 15. mai 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: frode.bendiksen@ssb.no, tlf. 21 09 44 27, kari-anne.hovland@ssb.no, tlf. 21 09 47 22, randi.johannessen@ssb.no, tlf. 86 22 47 30, eller lasse.sandberg@ssb.no, tlf. 21 09 47 16.
Tabellregister

Ukens statistikk nr. 25, 1998 [an error occurred while processing this directive]