[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 21, 1998

Utenrikshandelen med varer, april 1998:

Vi importerer mer fisk


Norge importerte varer for 22 milliarder kroner i april. Import av fisk økte med 90 millioner eller 44 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
Fra januar til april økte importen av fisk med hele 685 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Dette tilsvarer en økning på 80 prosent. Importen av fryst torsk økte med 137 millioner kroner.

Vi økte importen av russisk torsk med 66 millioner og torsk fra USA med 68 millioner kroner. Torsken fra USA blir i all hovedsak importert direkte, mens mye av russertorsken kommer via andre land, først og fremst Sør-Korea og Sverige.

26 milliarder i eksport
Norge eksporterte varer for 26 milliarder kroner i april. 12 milliarder kom fra olje- og gasseksporten, mens de resterende 14 milliardene kom fra tradisjonelle varer.

Redusert handelsoverskudd
Overskuddet i handelsbalansen med varer, uten skip og oljeplattformer, var i april på vel 3,5 milliarder kroner. Dette er en halvering sammenlignet med april i fjor. Handelsoverskuddet ble også nær halvert i perioden fra januar til og med april, sammenlignet med samme periode i 1997.

Reduksjonen i handelsoverskuddet hittil i år skyldes lavere inntekter fra olje- og gasseksporten og økt underskudd for tradisjonelle varer. Råoljeeksporten innbrakte fra januar til april 10,3 milliarder kroner mindre enn i samme periode i fjor. Dette er en nedgang på 22 prosent. Den foreløpige gjennomsnittsprisen per fat råolje hittil i år er 104 kroner, mot 132 kroner i samme periode i fjor. Samtidig økte underskuddet i handelen med tradisjonelle varer til 27 milliarder kroner de første fire månedene i år, mot 20 milliarder for samme tidsrom i fjor. Dette kom av at importen av tradisjonelle varer økte til 88 milliarder kroner, en økning på 13 milliarder eller 17,9 prosent, mens eksporten av tradisjonelle varer bare økte med 6 milliarder eller 11,8 prosent.

Apriltall påvirket av påsken
Mens eksporten av råolje og naturgass ikke påvirkes av høytider som jul og påske, kan høytider forskyve leveringstidspunktet i utenrikshandelen med tradisjonelle varer. Aprileksporten av tradisjonelle varer beløp seg til 14,1 milliarder kroner, som var 7,1 prosent lavere enn for april 1997, mens importen for 22,2 milliarder var 1,4 prosent høyere. Disse tallene er påvirket av at påsken i 1997 i sin helhet falt i mars, mens påsken i år var i april. Renset for sesongvirkninger viser eksporten av tradisjonelle varer en økning på 2 prosent og importen en økning på hele 23 prosent sammenlignet med april i fjor.

Lavere eksportverdi for ulike produkter
Sammenlignet med april i fjor innbrakte eksporten av mineraloljeprodukter og tilvirket gass henholdsvis 423 og 215 millioner kroner mindre enn i april i fjor. Dette er reduksjoner på henholdsvis 34 og 51 prosent. Eksportverdien i gruppen elektriske maskiner, apparater og utstyr var 33 prosent lavere. Blant varer som økte var fisk og fiskevarer, som steg med 3 prosent til 2 050 millioner kroner. Sesongjustert var økningen på 8 prosent.

Varegrupper innen industrimaskiner, vitenskapelige og tekniske instrumenter, forskjellige ferdigvarer og gruppen kjemiske produkter ikke ellers nevnt, viste oppgang på mellom 70 og 40 millioner kroner hver. Dette tilsvarte økninger mellom 27 og 10 prosent. Eksporten av dyrefôr økte med om lag 105 millioner kroner, noe som var mer enn en fordobling sammenlignet med april 1997.

På importsiden økte jern og stål med 350 millioner kroner eller 43 prosent. Importen av kraftmaskiner økte med 141 millioner kroner eller 27 prosent og spesielle industrimaskiner med 125 millioner eller 12 prosent.

For utviklingen i de siste seks månedene viser de sesongjusterte tallene for eksporten av tradisjonelle varer en nedgang på 1 prosent for tremånedersperioden fra februar til april i år sammenlignet med perioden fra november 1997 til januar i år. Importen av tradisjonelle varer økte med 3 prosent.

Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår i utenriksregnskapet sammen med rente- og stønadsbalansen og vil bli publisert senere. Tallene for skip og plattformer inngår i tabellvedlegget; tallene er på dette tidspunkt ufullstendige. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

[Figur 3]

Figur 3: Utenrikshandelen uten skip og oljeplattformer. Januar-april 1997 og 1998. Milliarder kroner


Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, april 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen, som også er tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no. Detaljerte tall er tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53, eller e-post: bente.rosnes@ssb.no. For ytterligere informasjon: anne.berit.dahle@ssb.no, tlf. 21 09 47 10.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 21, 1998 [an error occurred while processing this directive]