[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 21, 1998

Ordrestatistikk. Industri, 1. kvartal 1998:

Ordretilgangen viser svak nedgang


Den totale ordretilgangen har gått noe ned sammenlignet med forrige kvartal. De fleste næringer opplever imidlertid stor etterspørsel, spesielt fra utlandet, sammenlignet med tidligere kvartal.
Den samlede ordretilgangen sank med 1,6 prosent. Endringen uttrykker den prosentvise endringen fra foregående kvartal omregnet til årsvekst. Den innenlandske ordreinngangen ble redusert med 1,4 prosent. Hovedårsaken til dette var redusert etterspørsel i plattformindustrien. Ordreinngangen fra utlandet økte med 9 prosent, i stor grad på grunn av økt ordretilgang i kjemisk industri, elektroteknisk og optisk industri og aluminiumsindustrien. Endringstallene beregnes innen hver serie, slik at summering av delindeksenes trendtall vanligvis ikke vil gi den aggregerte seriens tall.

Plattform- og transportmiddelindustrien
Etterspørselen rettet mot plattformindustrien er fortsatt på et lavt nivå, og trenden er synkende. Næringen opplevde spesielt stor ordretilgang i tilsvarende kvartal i fjor. Ordrereservene er fortsatt store, men synkende. Transportmiddelindustriens ordretilgang er lavere enn på over ett år. Ordretilgangen var svært stor forrige kvartal, og fortsatt sitter næringen på store ordrereserver.

Andre næringer
De fleste næringer har opplevd økt ordreinngang, både sammenlignet med forrige kvartal og samme kvartal i fjor. Eksportrettede næringer som aluminiumsindustrien har økt ordretilgangen med drøyt 23 prosent, mens kjemisk industri har økt med om lag 17 prosent. Maskinindustrien har opplevd en økning på hele 26,8 prosent. Alle tall uttrykt som prosentvis endring fra foregående kvartal, omregnet til årsvekst.

Treforedling
På grunn av nye opplysninger fra oppgavegiverne i treforedling om ordretilgangen i tidligere kvartal, er indeksen oppjustert sammenlignet med tidligere publiserte tall.

Tabeller

  • Tabell 01. Ordretilgang og ordrereserve. Endringstall. 1995=100

    Om statistikken
    Beregningene omfatter utvalgte industrinæringer. Undersøkelsen kartlegger blant annet verdien på nye ordrer som er mottatt i tellingskvartalet og ordrebeholdning ved utløpet av kvartalet - begge målt i løpende priser. Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser, dette til forskjell fra volumindekser. Publiseringen omfatter også en totalindeks for ordrebaserte næringer samt en fordeling på innenlands og eksport for enkelte næringer. I publiseringen av ordrestatistikken kan tall for tidligere kvartal bli revidert på grunnlag av ny informasjon fra oppgavegiverne. Aktuelle tall må derfor tolkes som foreløpige. Endelige tall vil normalt foreligge etter ett til to kvartal. Avviket fra tidligere publiserte tall skyldes revisjon av gamle data. Svarprosenten for undersøkelsen er om lag 95 ved publiseringstidspunkte

    Ny statistikk

    Ordrestatistikk. Industri, 1. kvartal 1998.
    Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: pal.bakken@ssb.no, tlf. 21 09 47 46, eller jacob.a.osnes@ssb.no, tlf. 21 09 47 24.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 21, 1998 [an error occurred while processing this directive]