[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse]

Ukens statistikk nr. 17, 1998

Salg av petroleumsprodukter, mars 1998:

Økningen i dieselsalget fortsetter


I mars ble det solgt 160 millioner liter autodiesel. Dette er en økning på 26,9 prosent i forhold til mars i fjor. I perioden januar til mars var økningen 9,7 prosent. Det er særlig avgiftsfri autodiesel som ikke er ment til bilkjøring som øker kraftig.
Salget av den avgiftsfrie autodieselen økte i mars med hele 36 prosent. I løpet av årets tre første måneder var økningen 5,7 og 1,5 prosent i tolvmånedersperioden april 1997 til og med mars i år.

Den avgiftspliktige dieselen som er beregnet til bilkjøring viser også sterk økning med 21,1 prosent for mars, 12,7 prosent for perioden januar til mars og 6,8 prosent for tolvmånedersperioden. Avgiftsbelagt autodiesel utgjorde 58,5 prosent av totalt dieselsalg i mars.

Når man sammenligner marstallene i 1997 og 1998 må man ta i betraktning at påsken i sin helhet falt i mars i 1997 mens påsken i år var i april.

Økt salg av fyringsprodukter
Totalt ble det solgt 854 millioner liter petroleumsprodukter i forrige måned. Dette er en økning på 16,9 prosent i forhold til mars i 1997. Etter kraftig nedgang i januar og februar var det nå økning i salget av fyrings-produkter. For fyringsparafin var økningen 19,1 prosent, lett fyringsolje økte med 11,1 prosent og tung fyringsolje med 15,8 prosent. Økningen kan forklares med den milde vinteren, den relativt kalde våren og plasseringen av påsken. Salget av bilbensin viste en økning på 2,2 prosent.

I perioden januar til mars ble det solgt 2 336 milloner liter petroleumsprodukter. Dette er en økning på 3,7 prosent. I perioden var det bare fyrings-parafin og lett fyringsolje som viste nedgang. Størst økning var det i salget av marin gassolje med 13,5 prosent. Bensinsalget økte med 1,1 prosent.

I siste tolvmånedersperiode ble det solgt 9 715 millioner liter petroleums-produkter. Dette er en økning på 1,7 prosent i forhold til forrige tolvmånedersperiode. Innenlands salg har gått ned med 0,4 prosent, mens produkter solgt som bunkers økte med 21,6 prosent. I denne perioden har salget av bilbensin økt med 0,1 prosent og fyringsparafin og lett fyringsolje har gått ned med henholdsvis 7,8 og 22,7 prosent.

Tabeller

  • Tabell 1. Salg av petroleumsprodukter(1), etter produkt. Millioner liter. Foreløpige tall
  • Tabell 2. Salg av petroleumsprodukter(1), etter kjøpegruppe. Millioner liter. Foreløpige tall
  • Tabell 3. Salg av petroleumsprodukter(1), etter fylke. Tolvmånedersperioder. Millioner liter.Foreløpige tall

    Om statistikken
    Statistikken omfatter leveringer i Norge og på norsk kontinentalsokkel og forsyning av utenlanske fly og skip, selv om faktura er sendt til en kjøper med adresse i utlandet. Leveranser til norske fly og skip i utlandet er ikke med. Tallene i oversikten viser salget og ikke forbruket. For å komme frem til forbruket må en korrigere for lagerendringer hos brukerne. Produkter solgt som bunkers er leveranser fra norske havner til skip i utenriksfart uansett skipenes nasjonalitet. Det var 22 utkjøringsdager i mars i år mot 18 i fjor.

    Ny statistikk

    Salg av petroleumsprodukter, mars 1998.
    Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: toril.staveli.martinsen@ssb.no, tlf. 21 09 49 19, eller ann.christin.boeng@ssb.no, tlf. 21 09 47 43

    Tabellregister


    Ukens statistikk nr. 17, 1998