[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 10, 1998

Sosialt utsyn 1998:

Et nytt Sosialt utsyn


Arbeidet med Sosialt utsyn 1998 har pågått gjennom hele 1997. Selv om temaene stort sett er de samme som i forrige utgave i 1993, er omfanget halvert. Nytt av året er en oversikt over utviklingen på de enkelte levekårsområdene fra 1980 til i dag ved hjelp av et sett sosiale indikatorer.
I slutten av april utgir Statistisk sentralbyrå publikasjonen Sosialt utsyn for sjuende gang siden 1974. Arbeidet har pågått gjennom hele 1997. 18 forfattere har skrevet 12 kapitler, og en redaksjon på fem personer har sydd sammen det hele til en samlet oversikt over befolkningens levekår. Ved hjelp av tekst og tall får vi vite hva den offisielle statistikken forteller om hvordan vi lever rundt midten av 1990-tallet, og om utviklingen i levekårene de siste 15 årene.

Mange temaer
Gjennom elleve temakapitler beskriver vi befolkningens sammensetning og familieforhold, helse og omsorg, utdanning, arbeid, inntekt og forbruk, sosial trygghet, boforhold, sosial og politisk deltaking, fritid og kultur og kriminalitet. De fleste temaer vil en kunne finne igjen i tidligere utgaver av Sosialt utsyn. Nytt av året er kapitlet om sosial trygghet. Der blir det sett nærmere på de to offentlige sosiale «sikkerhetsnettene» eller inntektssikringssystemene, folketrygden og sosialhjelpen. Det blir beskrevet hvordan antallet stønadsmottakere og sammensettingen av de ulike stønadsmottakergruppene endres, og hvordan stønadene og inntektene til stønadsmottakerne utvikler seg. I en spesial-artikkel gis det en samlet framstilling av ungdoms levekår. Gjennom spesialartikler i senere utgaver av Sosialt utsyn vil vi rette søkelyset mot andre grupper i befolkningen.

Til hvert av temakapitlene hører et sett av sosiale indikatorer som viser utviklingen på området fra 1980 og fram til i dag. Indikatorene presenteres i et tabellvedlegg. Tanken er at disse sosiale indikatorene skal oppdateres fortløpende og at de skal være et viktig grunnlag for produksjonen av framtidige Sosialt utsyn. I de mellomliggende årene vil indikatorene publiseres på annen måte. Det vil blant annet være aktuelt å legge tallseriene ut på Internett.

Supplement til lærebøker
Sosialt utsyn har vært, og skal fortsatt være, den sentrale publikasjonen om befolkningens levekår og sosiale forhold. Den er tenkt å være en inngangsport til statistikken om personer og husholdninger, et aktuelt oppslagsverk for alle samfunnsinteresserte og et viktig supplement til lærebøkene i samfunnsfag i videregående og høyere utdanning.

Men det koster å lage en slik publikasjon. For å begrense ressursbruken og holde prisen på et akseptabelt nivå, vil omfanget av 1998-utgaven derfor bare være knapt halvparten av omfanget av sist utgitte Sosialt utsyn i 1993. Til gjengjeld vil publikasjonen nå bli oppdatert og utgitt hvert andre år, mot tidligere hvert fjerde eller femte.


Mer informasjon: Jan Erik Kristiansen, tlf. 21 09 46 72, e-post: jkr@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 10, 1998