[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 1-2, 1998

Omsetningsstatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 3. termin 1997:

Kraftig omsetningsvekst for bygg og anlegg


Den private bygge- og anleggsvirksomheten økte omsetningen med totalt 6 milliarder kroner første halvår i fjor sammenlignet med samme periode i 1996. Veksten var størst i Agderfylkene.
Den totale omsetningen innen bygge- og anleggsvirksomheten for første halvår i fjor var på 48,3 milliarder kroner. Dette er en økning på 14 prosent i forhold til første halvår 1996.

Økt oppføring av bygninger
Bedriftene i hovednæringsgruppen grunnarbeid økte omsetningen mest med 18,7 prosent. Ferdiggjøring av bygninger og konstruksjoner økte omsetningen med 9,8 prosent. På mer detaljert nivå gikk omsetningen innenfor oppføring av bygninger opp med 20,4 prosent. Omsetningen til bedriftene med isolasjonsarbeid som næring gikk derimot ned med 14,2 prosent.

I 3. termin 1997 var omsetningen innenfor bygge- og anleggsvirksomhet totalt 18,8 milliarder kroner. Det vil si vel 16 prosent høyere enn 3. termin 1996.

Minst vekst i Sogn og Fjordane
Omsetningen i første halvår 1997 innenfor bygge- og anleggsvirksomheten økte mest i Aust-Agder og Vest-Agder med henholdsvis 30 og 27 prosent. Bedriftene i Sogn og Fjordane økte omsetningen med kun 3,4 prosent. Tilsvarende tall for Rogaland var 6 prosent. Bygge- og anleggsbedriftene i Oslo hadde størst omsetning første halvår 1997 med 10 milliarder kroner.

Om statistikken
I statistikken anvendes kun manntallet over merverdiavgiftspliktige. Tallene som publiseres er eksklusiv merverdiavgift. På grunn av etterslep i innrapporteringen til Skattedirektoratet vil de to siste terminene som publiseres bli beregnet på nytt. Disse beregningene vil erfaringsmessig kunne endre totaltallene med i underkant av 1 prosent. I tillegg kan vi gjennomføre noen små korreksjoner i noen av de andre terminene. Når det gjelder bygge- og anleggsvirksomheten er det viktig å være klar over at de regionale tallene ikke nødvendigvis sier noe om byggeaktiviteten i regionen, men om aktiviteten til bedriftene som er registrert i regionen. Det publiseres også omsetningsstatistikk for industrien på grunnlag av samme kilde.

Tabeller

* Tabell 01: Omsetningsstatistikk for bygg og anlegg. Omsetning, etter fylke

Ny statistikk

Omsetningsstatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 3.termin 1997.
Statistikken utgis annenhver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Solveig Nygårdseter, tlf. 62 88 51 74, e-post: snl@ssb.no eller Liv Reidun Sletmoen, tlf. 62 88 54 36, e-post:lrs@ssb.no.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 1-2, 1998