[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 48, 1997

Produksjonsindeks, bygg og anlegg, 3. kvartal 1997:

Nybygg øker mer enn rehabilitering


Produksjonen av nybygg økte med 10 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år, mens veksten for rehabilitering av bygninger var på kun 2 prosent.
Produksjonsindeksen økte med 7 prosent både for bygg og anlegg i 3. kvartal i år sammenlignet med 3. kvartal i fjor. Størst økning var det i produksjon av andre bygg enn boliger. Produksjonen av slike bygg økte med hele 12 prosent. Bygging av boliger steg med 8 prosent i samme tidsrom.

Fra 2. til 3. kvartal i år økte produksjonsindeksen for bygg og anlegg med 3 prosent.

Sesongjustert indeks
Justert for sesongvariasjoner økte produksjonen av nybygg med 1 prosent fra 2. til 3. kvartal i år. Produksjonsøkningen er også i dette tidsrommet størst for nybygging av andre bygg enn boliger. Sesongjustert produksjonsindeks for slike bygg gikk opp med 3 prosent i denne perioden. For boligbygg gikk indeksen ned med
2 prosent.

Om statistikken
Delindeksen for nybygg blir utarbeidet månedlig og bygger på opplysninger om igangsatt bruksareal som blir regi-strert i Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB). Igangsettingstallene blir konverterte til utførte eller produserte kvadratmeter hver måned og vektet med kvadratmeterpriser for de ulike bygningstyper. Det blir utarbeidet separate delindekser for boliger og andre typer bygg. Disse indeksseriene blir sesongjusterte.

Delindeksene for anleggsvirksomhet og rehabilitering av bygg bygger på opplysninger om sysselsatte i ulike typer prosjekt fra bedriftene i næringen. Utvalget er sammensatt av rundt 1 600 bedrifter. Det er totaltelling av de 500 største bedriftene. Bedriftene i utvalget dekker om lag 55 prosent av omsetningen i næringen. Det blir også innhentet tall fra kommuner og statsetater. Disse delindeksene blir utarbeidet kvartalsvis.

Vektene i utregningen av totalindeksen bygger på estimat for totaltall på sysselsatte i ulike prosjekt i kvartalet. I 3. kvartal 1997 var vekta for nybygg 41 prosent, rehabilitering av bygg 33 prosent og anlegg 27 prosent.

Ny statistikk

Produksjonsindeks, bygg og anlegg, 3. kvartal 1997.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon: Solveig Nygårdseter, tlf. 62 88 51 74, e-post: snl@ssb.no, eller Arild Thomassen, tlf. 62 88 54 27, e-post: art@ssb.no. Vedleggstabeller side: 5.

Ukens statistikk nr. 48, 1997