[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse]

Ukens statistikk nr. 47, 1997

Skatteregnskapsstatistikk, januar-oktober 1997:

Kraftig vekst i oljeskattene


Skatteinngangen fra januar til oktober har vært på 226 milliarder kroner for landet som helhet. Det er en økning på 14,5 prosent eller 28,6 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Oljeskattene er den største bidragsyteren til skatteveksten med nær 13 milliarder kroner.
I perioden fra januar til oktober har skatteinngangen eksklusiv oljeskattene vært på 192,5 milliarder kroner. Det er en økning på 9,0 prosent sammenlignet med samme periode foregående år.

Kommuneforvaltningen har hittil i år hatt skatteinntekter på 64,3 milliarder kroner. Veksten har vært gjennomgående høy i hele landet. Oslo og Vest-Agder har hatt den største veks-ten med henholdsvis 13,8 og 9,4 prosent. Den laveste økningen har Sogn og Fjordane hatt med 4,1 prosent. Til primærkommunene er det blitt innbetalt 45,7 milliarder kroner. Det er en kronevekst på 2,7 milliarder kroner.

Økte oljeskatter
I årets ti første måneder er det blitt innbetalt 33,5 milliarder kroner i oljeskatter. Det er en vekst på 61,4 prosent eller 12,7 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Vi må helt tilbake til 1985 for å finne tilsvarende høy skatteinngang fra petroleumssektoren for perioden fra januar til oktober. Årsaken til veksten er økt olje- og gassproduksjon og høyere oljepris målt i norske kroner.

Folketrygden
Det er blitt innbetalt 77,2 milliarder kroner til folketrygden. Dette er en kronevekst på 6,6 milliarder, og fordeler seg med 2,4 milliarder på medlemsavgiften og 4,2 milliarder på arbeidsgiveravgiften. Bakgrunnen for veksten er økt sysselsetting og økte inntekter.

Forskudds- og etterskudds-skatteordningen
Forskuddsskatteordningen utgjør 78,4 prosent av de totale skatteinntektene, og beløper seg til 177,2 milliarder kroner. Dette er en vekst på 15,2 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Ser vi bort fra oljeskattene er det fellesskatt til staten og arbeidsgiveravgiften som har hatt den største kroneveksten på henholdsvis 5,2 og 4,2 milliarder.

Etterskuddsskatteordningen eksklusiv oljeskattene står for 7,0 prosent av de totale skatteinntektene. Etterskuddsskatten har hatt en økning på 4,6 prosent i forhold til 1996.

Om statistikken
Innbetalt skatt blir, etter fradrag for en marginavsetning, fordelt på ulike skattekreditorer ved bruk av beregnede fordelingstall. Trygde- og pensjonspremier til folketrygden er også en del av fellesinnkrevingen, unntatt såkalt sentralt beregnet arbeidsgiveravgift for statsansatte. Det er særskilte ordninger for innkreving av oljeskatter. Statistikken omfatter ikke merverdiavgift og særskatter og -avgifter.

Korreksjoner som følge av endrede nøkler for fordeling mellom skattekreditorene, er bare delvis innarbeidet i den løpende månedsstatistikken. Særlig gjelder dette korreksjoner som foretas på skattefogdnivå.

[Figur 6]

Figur 6: Skatteinngangen fordelt på fylker. Prosentvis endring januar-oktober fra 1995 til 1996 og fra 1996 til 1997


Ny statistikk

Skatteregnskapsstatistikk, januar-oktober 1997.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistik.
Hovedstørrelser er tilgjengelige i Norges offisielle statistikk (NOS) Statistisk månedshefte. Oppgaver over skatteinngangen i de enkelte kommuner publiseres i den elektroniske utgaven av Ukens statistikk på webtjenesten samt i Norges offisielle statistikk (NOS) Regionalstatistikk. Mer informasjon: Tove Brynildsen, tlf. 21 09 47 72, e-post:tbr@ssb.no, eller Rune Bye, tlf. 21 09 45 14, e-post: rby@ssb.no.

Tabeller

Tabeller

* Tabell 7-1:

Ukens statistikk nr. 47, 1997