[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1997

Utenrikshandelen med varer, oktober 1997:

Mer import av IT-utstyr


Importen av IT-utstyr steg med over 400 millioner kroner i oktober i år sammenlignet med samme måned i fjor.
Importen totalt steg med 1,7 milliarder kroner. Ser vi bort fra den store importen av elektrisk strøm i oktober i fjor ville importveksten vært enda 0,5 milliard kroner høyere. Siste måned var importverdien for gruppen IT-utstyr 425 millioner kroner høyere enn for samme måned i fjor. Også industrimaskiner, metaller unntatt jern og stål og elektriske maskiner og apparater kunne vise til vekst i importverdien fra 100-160 millioner kroner hver. Veksten i klesimporten var 90 millioner kroner, mens møbelimporten økte med 75 millioner kroner.

5,9 milliarder i overskudd
Norge eksporterte tradisjonelle varer for 16,5 milliarder kroner i oktober. Dette er 9,2 prosent mer enn for samme måned i fjor. Eksporten av olje og gass utgjorde 13,2 milliarder kroner. Med en importverdi på 23,7 milliarder kroner gav dette et overskudd i varehandelen overfor utlandet i oktober på 5,9 milliarder kroner. Handelen med skip og oljeplattformer er ikke medregnet.

Verdien av den tradisjonelle vareeksporten siste måned er hele 1 milliard kroner høyere enn tidligere rekord fra september. Også verdien av importen i oktober var ny høyeste notering, opp 1,7 milliarder fra oktober 1996. Eksportverdien uten skip og plattformer var 274,8 milliarder kroner i årets ti første måneder, en økning på 8,0 prosent fra samme periode i fjor. Hittil i år har vareimporten økt med 7,0 prosent, og utgjorde 194,7 milliarder kroner i perioden fra januar til oktober 1997. Dette gav et eksportoverskudd på 80,0 milliarder kroner.

I oktober eksporterte Norge omtrent samme kvantum råolje som samme måned i fjor. Pris per fat råolje i oktober i år var 138 kroner eller 10,5 prosent lavere. Verdien av oljeeksporten var 10,9 milliarder, og dette er 9,9 prosent lavere enn i oktober 1996. Naturgasseksporten steg med 6,8 prosent, og utgjorde 2,2 milliarder kroner i oktober 1997. I årets ti første måneder var samlet eksportverdi av rå-olje og naturgass 135,1 milliarder kroner mot 125,6 milliarder i samme periode i fjor.

Økt eksport av fisk og telekommunikasjonsapparater
Bak eksportøkningen for tradisjonelle varer i oktober på 1,4 milliarder kroner stod fisk alene for nær halvparten, eller 630 millioner kroner. Sett i forhold til september i år var økningen for fisk enda større (opp 720 millioner). Andre grupper med betydelig vekst i eksportverdien i oktober var telekommunikasjonsapparater og organiske kjemiske produkter med henholdsvis 260 og 180 millioner kroner. Ellers viste gruppene elektriske maskiner og apparater, papirprodukter og IT-utstyr alle økninger i størrelsesorden 65-90 millioner kroner. Eksporten av metaller sett under ett viste liten endring. I denne gruppen var imidlertid eksportverdien av jern og stål 270 millioner kroner lavere, mens andre metaller kunne vise til en eksportvekst på 340 millioner kroner. Tradisjonelt viktige grupper som mineraloljeprodukter og kunstgjødsel viste lavere eksportverdi både sammenlignet med oktober i fjor og september i år.

Sesongjusterte tall viser økt import og eksport
Sesongjusterte tall for tradisjonell vareimport viser en økning på 0,9 prosent for perioden august til oktober sammenlignet med perioden mai til juli. For tradisjonell vareeksport viser sesongjusterte tall en økning på 5,2 prosent når vi sammenligner disse periodene.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandelen med varer. Import og eksport av skip og oljeplattformer er ikke med i denne meldingen. Rente-, stønads- og tjenestebalansen med utlandet er heller ikke med. Disse inngår i utenriksregnskapet som vil bli publisert senere.

Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, oktober 1997.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Detaljerte tall er tilgjengelig ved Kundetjenesten, Utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53 og blir publisert i Månedsstatistikk over utenrikshandelen i uke 47. Mer informasjon: Øyvind Hagen, tlf. 21 09 47 26, e-post: oyh@ssb.no eller Kundetjenesten.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 47, 1997