[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1997

Utenrikshandelen med varer, mai 1997. Hovedtall:

Lavere handelsvekst


De foreløpige handelstallene for Norge viser en betydelig mer beskjeden vekst i mai for både importen og eksporten enn i forrige måned. Importen ble 18,6 milliarder kroner, opp 5,3 prosent fra mai i fjor. Tradisjonell vareeksport utgjorde 13,3 milliarder, en oppgang på 9,4 prosent. Med råolje- og naturgasseksport for 13,5 milliarder i mai, gav dette en eksportverdi uten skip og oljeplattformer på 26,9 milliarder.
Overskuddet i varehandelen med utlandet for mai ble dermed på 8,2 milliarder kroner, mens det for mai 1996 lå på 6,4 milliarder. For de fem første månedene i år kom handelsoverskuddet opp i 44,7 milliarder, mens det var på 35,7 milliarder til samme tid i fjor, en vekst på 25,5 prosent.

Råoljen vår største eksportvare
Eksportverdien av råolje i mai på 11,76 milliarder kroner er noe lavere enn gjennomsnittet for årets fem førs-te måneder. Den eksporterte mengden på 89,7 millioner fat er høyere enn gjennomsnittet, men er likevel lavere enn for både mars og april. Prisen i mai er beregnet til 130 kroner per fat og er 2 kroner over prisen i april. Eksportverdien av naturgass på 1,78 milliarder er den laveste månedsverdi registrert hittil i år.

Mer elektronikk inn til Norge
Importen av kontor- og IT-utstyr samt transportmidler unntatt biler steg med til sammen vel en halv milliard kroner og bidrog mest til økningen i mai sammenlignet med mai i fjor. For IT-utstyr steg importen med 45 prosent eller 284 millioner kroner i forhold til mai i fjor. Vareinndelingen for IT-utstyr (i tolltariffen) er grov, men tallene indikerer likevel en større import av både datamaskiner og deler til slike.

Bilimporten steg i forhold til mai 1996, men ikke mye, og sammenlignet med april i år sank den med 623 millioner. Utstyr for telekommunikasjon viste 133 millioner høyere importverdi. Mest bidrog mobiltelefoner hvor importen steg til 109 millioner i mai som er 67 millioner mer enn i mai i fjor. Tømmer- og trelastimporten økte med 88 millioner. Størst vekst var det for skurtømmer (plank) av furu.

Importen av jern og stål sank med 284 millioner kroner i mai, og dette skyldes mye den lave importen av olje/gassrør (primært til oljeindustrien) denne måneden i forhold til mai i fjor. Importen av elektrisk strøm falt fra 166 millioner i mai 1996 til 78 millioner i mai i år.

Oljeprodukter på eksporttoppen
Ikke bare råoljen, men også oljeprodukter trekker opp eksportverdien. I mai i år eksporterte vi mineraloljeprodukter for 1,1 milliarder kroner, mens eksporten for samme måned i fjor lå på 0,73 milliard. Blant oljeproduktene er autodiesel i størst vekst med en dobling av eksportverdien opp til 412 millioner for mai i år. Naturgassprodukter fra landbaserte raffinerier steg til 343 millioner i mai. Her ble økningen på 46 millioner, om lag like mye som for propan og butan (henholdsvis 14,5 og 11,1 prosent).

Vi eksporterer dessuten kjemiske produkter (organiske) for stadig større verdi. I mai kom eksporten av slike produkter opp i 289 millioner som er en økning fra 154 millioner i mai 1996. Veksten her skjer mest innen produkter som vinylklorid og spesielle nitrogenforbindelser (sykliske amider).

Metaller og maskiner/utstyr til industri bidrog til fortsatt vekst i tradisjonell vareeksport og maieksporten økte med 15-30 prosent i forhold til mai i fjor innen disse varene. For metallgruppen økte eksportverdien med 101 millioner kroner. Dette på tross av et fall for primæraluminium på 64 millioner. Deler til boremaskiner utgjør hoveddelen av økningen innen varegruppen maskiner til spesielle industrier.

Fiskeeksporten steg 2,7 prosent og kom opp i vel 1,6 milliarder kroner i mai. Eksporten av elektrisk strøm utover i dette året ligger an til å bli langt lavere sammenlignet med tilsvarende perioder i fjor.

Sesongjusterte tall
Sesongjusterte tall for tradisjonell import viser en økning på 3,1 prosent for perioden fra mars til mai i år sammenlignet med foregående tremånedersperiode. Eksporten av tradisjonelle varer viste en oppgang på 2,3 prosent for de samme tremånedersperiodene.

Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Import og eksport av skip og oljeplattformer er det for tidlig å få med i denne meldingen. Heller ikke rente-, stønads- og tjenestebalansen er med. Disse inngår i utenriksregnskapet som vil bli publisert senere.

Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, mai 1997. Hovedtall.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Detaljerte tall blir tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53 f.o.m. tirsdag 24. juni og blir publisert i Månedsstatistikk over utenrikshandelen i uke 27. Mer informasjon: Hans Kristian Østereng, tlf. 21 09 47 13, e-post: hko@lynx.ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 25, 1997