[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 20, 1997

Produksjonsindeks for industrien, mars 1997:

Nedgang i olje- og gassproduksjonen


Olje- og gassutvinningen gikk ned med 6,2 prosent fra februar til mars i år, justert for normale sesongvariasjoner. Dårlig vær og stopp i produksjonen var årsaken til den kraftige nedgangen. Produksjonsindeksen samlet gikk ned med drøyt 5 prosent.
Etter nedgangen i olje- og gassutvinningen på 2,3 prosent fra januar til februar i år gikk produksjonen i mars ned ytterligere, med over 6 prosent. Uvær som hindret bøyelastingen av olje fra feltene var årsaken til nedgangen. En må tilbake til begynnelsen av fjoråret for å finne like lav produksjon (justert for normale sesongvariasjoner).

Nedgangen i olje- og gassutvinningen førte også til at produksjonsindeksen samlet gikk ned med drøyt 5 prosent, til tross for vekst i produksjonen innen industri og kraftforsyning.

Fortsatt vekst i industriproduksjonen
Industriproduksjonen økte med 1,5 prosent fra februar til mars, og produksjonen er dermed tilbake på «toppnivået» fra oktober i fjor. De viktigste bidragene til veksten i industriproduksjonen kom fra treforedlingsindustri, trelast- og trevareindustri samt metallindustri.

De næringene som trakk mest ned var oljeraffinering, transportmiddelindustri og metallvareindustri, med nedgang på henholdsvis 5,5, 4,7 og 3,9 prosent. Oljeraffinering har vist en relativt svak utvikling en tid, mens metallvareindustrien hadde en tilsvarende økning forrige måned som nedgangen nå.

Elektrisitetsproduksjonen hadde en vekst på hele 5,5 prosent i mars etter økning på 2,9 prosent i februar. Etter i flere måneder å ha ligget mellom 25 og 30 prosent under nivået i samme måned ett år tidligere, var produksjonen i mars bare 14 prosent under mars i fjor.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidede timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning.

Utviklingen i de sesongkorrigerte tallene er vanligvis mer usikre i mars og april enn vanlig. Påsken kan falle i både mars og april, og selv om påsken i år er relativt entydig plassert i mars kan det for eksempel variere i hvilken grad bedriftene stenger mellom Palmesøndag og Skjærtorsdag. De sesongkorrigerte tallene blir ofte enklere å tolke når apriltallene er på plass.

Ny statistikk

Produksjonsindeks for industrien, mars 1997.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19, e-post: ksb@ssb.no, Anders Emil Andersen, tlf. 21 09 44 27, e-post: aea@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 20, 1997