[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 11, 1997

Produsentprisindeksen, per 15. februar 1997:

Lavere råoljepris – fall i produsentprisindeksen


En markant nedgang i prisen på råolje fra januar til februar førte til et fall i produsentprisindeksen på totalt 0,4 prosent. Fra februar 1996 til februar 1997, tolvmånedersveksten, steg indeksen med 1,7 prosent. Industriens produsentpriser falt med 0,2 prosent fra januar til februar.
Totalindeksen falt med 0,4 prosent fra januar til februar, sterkt preget av nedgangen i prisen på råolje. Gjen-nomsnittlig pris på råolje, Brent Blend, var i februar vel 21 dollar per fat. Dette tilsvarer om lag 140 kroner basert på gjennomsnittlig valutakurs for måneden.

Erfaringsvis er totalindeksen i stor grad påvirket av utviklingen i de internasjonale råoljemarkedene, og har gjennom de siste seks-sju månedene hatt et forløp sterkt preget av dette. Siden juni i fjor, da prisen ble notert til 18,5 dollar, har råoljeprisen vært i en forholdsvis sterk oppgang. De laveste noteringene i 1996 kom imidlertid i januar og februar med 18 dollar per fat. Oppgangen i annet halvår nådde et toppunkt i 4. kvartal med en pris på om lag 24 dollar, men råoljeprisen har etter dette vært fallende. Den sterkeste nedgangen kom fra januar til feb-ruar i år, da gjennomsnittlig pris falt med vel 2 dollar, tilsvarende 10 prosent. En styrket valutakurs mot US-dollar i februar bidrog imidlertid til at prisnedgangen målt i norske kroner var noe svakere.

Selv om råoljeprisen falt relativt sterkt fra januar til februar var virkningen på tolvmånedersveksten mer moderat. Dette har i første rekke sammenheng med en lav råoljepris i
februar i fjor. Fra februar 1996 til feb-ruar 1997 falt totalindeksen med 1,7 prosent, etter 2,3 prosent i januar.

Fall i industriens produsent-
priser

Prisutviklingen på råolje førte også til en markant nedgang i prisene på raffinerte oljeprodukter, noe som denne gang bidrog sterkt til nedgangen i industriens produsentpriser. Samlet falt industriens priser med 0,2 prosent fra januar til februar, etter en økning på 0,3 prosent fra desember til januar. Tolvmånedersveksten for industrien var 0,7 prosent i februar, etter 1,2 prosent i januar og 1,6 prosent i desember i fjor.

Helhetsbildet som tegnes av industriens produsentpriser er i stor grad preget av prisutviklingen på raffinerte oljeprodukter. For de øvrige industribransjene er bildet noe mer nyansert. Sterkest vekst hadde mineralske produkter, som steg med 0,6 prosent fra januar til februar. Også den tradisjonelle verkstedindustrien oppnådde noe bedre priser og hadde en økning på 0,3 prosent. Prisene på metaller var samlet sett uendret, der noe høyere priser på ikke-jernholdige metaller ble oppveid av lavere priser på jernholdige metaller. Prisutviklingen i eksportmarkedene har som et gjennomgående trekk vært svakere enn på hjemmemarkedet.

Om statistikken
Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport. Alle prisene skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og de skal oppgis per 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag
1 300 representantvarer fordelt på om lag 500 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

Ny statistikk

Produsentprisindeksen, per 15. februar 1997.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk, og er også tilgjengelig i Norges offisielle statistikk Statistisk månedshefte. Mer informasjon: Torill Amundsen, tlf. 21 09 47 42, e-post: tva@ssb.no.
Vedleggstabeller side: 18.

Ukens statistikk nr. 11, 1997