[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 49, 1996

Færre nye anlegg


Tilgangen på nye anleggsprosjekter i 3. kvartal i år lå 17 prosent under et relativt høyt nivå på samme tid i fjor. Tilgangen på nye byggeprosjekter var fortsatt stor. Ordretilgangen for bedrifter i bygge- og anleggsnæringen totalt var 6 prosent lavere enn på samme tid året før.

Det var ingen endring i næringens totale ordrereserve i 3. kvartal 1996. Reserven av nye byggeprosjekter økte med 4 prosent, mens reserven av anleggsprosjekter gikk ned med 4 prosent.

Flere nye boligbygg
Tilgangen på nye boligbygg lå 25 prosent over nivået på samme tid i fjor. Det førte til at ordrereserven av nye boligbygg økte med 16 prosent siste kvartal etter å ha ligget relativt stabilt siden høsten 1995. Utviklingen i
ordrereserven av rehabiliteringsprosjekter viser motsatt utvikling og ligger nå 25 prosent under fjorårets nivå. Ordrereserven av nye yrkesbygg holder seg stabilt på et høyt nivå, mens reserven av rehabilitering av yrkesbygg økte med 14 prosent siste kvartal.

Om statistikken
Ordrestatistikken for bygge- og anleggsvirksomhet er basert på kvartalsvise oppgaver fra de største bedriftene (om lag 500) i næringen. Disse dekker til sammen om lag 45 prosent av omsetningen i bygge- og anleggsnæringen.

Verdiindekser for tilgang og reserve beregnes for bygg og anlegg hver for seg. Bygg inndeles videre i nye boligbygg, rehabilitering av boligbygg, nye yrkesbygg og rehabilitering av yrkesbygg. Rehabilitering omfatter utbedring, ombygging, reparasjon og vedlikehold.

Ordrereserve for bygg og anlegg inndeles i åtte ulike regioner.

Ordrestatistikken for ferdighusindustrien legges ned

Etter omleggingen av næringsgrupperingen er flere av de største ferdighusbedriftene klassifisert under bygge- og anleggsvirksomhet. Ferdighusindustrien dekker nå bare om lag 16 prosent av boligbyggingen. Bedriftene i denne næringen har en forholdsvis tung oppgavebyrde. Vi velger derfor å legge ned ordrestatistikken for ferdighusindustrien.

[Figur 9]

Figur 9: Ordrereserve. Boligbygg. Verdiindeks. 1. kv. 1992 =100


[Figur 10]

Figur 10: Ordrereserve. Bygge- og anleggs-virksomhet. Verdiindeks. 1. kv. 1992 =100


Ny statistikk

Ordrestatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 3. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon: Randi Jule, tlf. 62 88 54 64, e-post: jul@ssb.no eller Arild Tho massen, tlf. 62 88 54 27, e-post: art@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 49, 1996