[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 49, 1996

Utenrikshandelen med varer, januar-oktober 1996:

Større eksport til fjerne land


Eksporten av tradisjonelle varer økte med 7,4 prosent i tiden januar til oktober i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Eksportverdien hittil i år er 128,3 milliarder kroner, mens den var 119,4 i fjor. Det er eksporten til Asia og Nord-Amerika som viser størst vekst.

Veksten for våre tradisjonelle varer til Asia var på over 24 prosent i forhold til i fjor, og i kroner er verdien kommet opp i 13,3 milliarder. Dette er over en tiendedel av hele vår eksport. Eksporten har økt til mange land, men først og fremst til Sør-Korea,
Thailand, Hongkong, Kina og Japan. Samtidig har vi redusert vår import fra disse landene, bortsett fra Kina. I tillegg har vi kjøpt mer fra Taiwan.

Eksporten til Nord-Amerika økte med 20 prosent til 10,9 milliarder kroner. Her var eksporten til USA alene på 8,5 milliarder og til Canada på 1,1 milliarder. Andelen til Nord-Amerika er kommet opp i 8,5 prosent av vår tradisjonelle eksport i alt. Metaller unntatt jern og stål er fortsatt vår største tradisjonelle varegruppe til begge disse landene. Sammen med mineraloljeprodukter utgjør disse hele 36 prosent av vår eksport til Canada hittil i år. USA etterspør et bredt spekter av norske varer, og har økt sine kjøp hittil i år for alle viktige varegrupper utenom fisk. Blant grupper som viser stor økning er jern og stål, metall-
varer, industrimaskiner, raffinerte mineralolje- og gassprodukter.

Høyteknologisk marked i Sør-Korea
Industrimaskiner, tekniske og vitenskapelige instrumenter utgjør størsteparten av vår eksport til Sør-Korea. I vår import av tradisjonelle varer derfra, er det sørkoreanske kontormaskiner, edb- og telekommunikasjonsutstyr og biler som dominerer.

Kunstgjødsel er fortsatt vår største eksportvare til Kina og Thailand. Ma-skiner til kraftproduksjon har hittil i år vært Norges nest største eksportvare til disse landene. I eksporten til Hongkong har norsk fisk i år passert metaller unntatt jern og stål, som i de foregående årene var vår største eksportvare dit.

Bearbeidede varer til Japan
Til Japan er det metaller unntatt jern og stål, kjemiske produkter - og i de siste par årene også industrimaskiner - som er våre store eksportvarer, utenom fisk. Hittil i år har Norge eksportert varer for 4,6 milliarder kroner, av dette gjelder hele 2,1 milliarder fisk og fiskevarer. Det er en økning på 31 prosent sammenlignet med perioden fra januar til oktober i 1995.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Månedstall

Månedsstatistikk over utenrikshandelen er også tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no/statemner/09nasjonal/utenriks/index.html

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, januar - oktober 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i publikasjonen Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Tallene er tilgjengelige ved opplysningstjenesten for utenrikshandel (Kundetjenesten), tlf. 22 86 47 52/53. Mer informasjon: Hans Kristian Østereng, tlf. 22 86 4 7 13, e-post: hko@ssb.no .

Tabell

Ukens statistikk nr. 49, 1996