[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 24, 1996

Lavere priser på råolje


Produsentprisindeksen totalt falt med 0,6 prosent fra april til mai. Lavere priser på råolje og enkelte treforedlingsprodukter er viktige årsaker til utviklingen. Fra mai i fjor til mai i år (tolvmånedersveksten) steg produsentprisindeksen med 1,3 prosent -
etter 2,1 prosent i april.

Produsentprisindeksen for oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning falt med 0,6 prosent fra april til mai - etter en økning på 0,3 prosent i april. En fallende tendens i råoljemarkedene bidrog sterkt til utviklingen. I mai var gjennomsnittlig pris for råolje (Brent Blend) 19,5 dollar pr. fat - tilsvarende om lag 128 kroner basert på gjennomsnittlig valutakurs for måneden. Også prisen på gass viste en fallende tendens.

Industriens produsentpriser falt med 0,1 prosent fra april til mai - etter en økning på 0,2 prosent fra mars til april. Det ble notert vesentlig lavere priser på en del treforedlingsprodukter og også en nedgang i prisene på raffinerte petroleumsprodukter. Matvareprisene økte noe, og da spesielt kjøtt og kjøttvarer. Prisene på metaller ble styrket, etter en svak utvikling gjennom lengre tid. Tolvmånedersveksten for industrien var 1,8 prosent i mai - etter 1,9 prosent i april.

Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport. Alle prisene er uten vareavgifter og merverdiavgift, og de er oppgitt pr. 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter ca. 1 300 representantvarer fordelt på ca. 500 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på ca. 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

Ny statistikk

Produsentprisindeksen, pr. 15. mai 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og er også tilgjengelig i Norges offisielle statistikk (NOS) Statistisk månedshefte og SSB-data online. Mer informasjon: Torill Amundsen, tlf.
21 09 47 42, e-post: tva@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 24, 1996