[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 24, 1996

Høye ordrereserver for
anleggsvirksomheten


Ordrereservene til anleggsvirksomhet steg 6 prosent i løpet av 1. kvartal i år og ligger 11 prosent over nivået for ett år siden. Etter jevn vekst i 1993-1995, har reservene til byggevirksomhet vært tilnærmet uforandret det siste halve året.

Av de ulike regionene i landet var det bare to som viste nedgang i reservene til anleggsvirksomhet i løpet av
1. kvartal; Oslo, Akershus og Østfold, og Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene. Nedgangen var liten, henholdsvis 3 og 2 prosent. I Oslo-området var reservene til anlegg høye i slutten av 1995, og verdien av ordrereservene ligger fortsatt 10 prosent over nivået for ett år siden.

Rehabilitering av boliger
Ordrereservene til boligbygg er uendret siste kvartal tross nedgang i ordrer til nye boliger. I løpet av årets tre første måneder steg reservene til rehabilitering av boliger med 10 prosent. Stigningen veier opp for nedgangen på 3 prosent for nye boligbygg. Ordrereserver til boligbygg lå ved utgangen av 1. kvartal 5 prosent over nivået ett år tidligere.

For andre bygg enn boliger var reservene uforandret for nybygg siste kvartal, mens rehabilitering av yrkesbygg viste en nedgang på 3 prosent. Sammenlignet med nivået for ett år siden, har reservene økt med 33 prosent for nye yrkesbygg, og 13 prosent for rehabilitering.

Total ordretilgang omtrent som i fjor
Ordretilgangen til bygge- og anleggsvirksomhet totalt var 1 prosent høyere 1. kvartal enn på samme tid i fjor. Tilganger til boligbygg sank 15 prosent, mens tilganger til yrkesbygg økte 16 prosent. For anlegg hadde vi en nedgang på 10 prosent.

Høy ordretilgang i ferdighus-
industrien

Ordretilgangen til boliger i ferdighusindustrien var 1. kvartal 34 prosent høyere enn 1. kvartal 1995, men ordrereservene steg bare 3 prosent i løpet av kvartalet. Dette skyldes at en av de største bedriftene i næringen hadde høy tilgang dette kvartalet, men samtidig en del annulerte ordrer. Sammenlignet med utgangen av
1. kvartal 1995, har ordrereserven sunket 1 prosent.

Ny statistikk

Ordrestatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet/Ferdighusindustrien, 1. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon:
Randi Jule, tlf. 62 88 54 64, e-post: jul@ssb.no eller Arild Thomassen, tlf. 62 88 54 27, e-post: art@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 24, 1996