[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 22, 1996

De unge taper i Sverige


Samtidig med den store inntektsdebatten i Norge melder Statistiska centralbyrån (SCB) at de har registrert rekordstore inntektsforskjeller i Sverige. Ungdommen er taperne.

Inntektsfordelingen 1994 er den mest ujevne i Sverige siden 1975, da SCB startet sine målinger. Forskjellene i disponibel inntekt har økt kontinuerlig siden 1982.

Gjennomsnittsinntekten for husholdninger med den høyeste inntekten har økt, mens gjennomsnittsinntekten for husholdningene med lavest inntekt har gått ned.

De svenske konklusjonene etter undersøkelsen er på mange måter de samme som i Norge, men i Sverige er det verre. I vårt naboland er det de i aldersgruppen 55-64 år uten hjemmeboende barn som er vinnerne, mens ungdom i aldersgruppen 18-24 år er taperne. Også enslige under 55 år fikk det verre.

I vår egen inntekts- og formuesundersøkelse var det de i aldersgruppen 45-64 år uten hjemmeboende barn som var vinnerne, mens enslige under 45 år var taperne.

De yngre husholdningene i Sverige har tapt kjøpekraft først og fremst fordi sysselsettingen er lavere enn i 1989, samtidig som de unge arbeidsledige ikke har samme mulighet til arbeidsledighetstrygd som de eldre.

Undersøkelsen viser i tillegg at forskjellen i arbeidsinntekt mellom heltidsansatte kvinner og menn stort sett har vært uforandret siden 1991.

Ukens statistikk nr. 22, 1996