[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 22, 1996

Terminvis detaljhandelsstatistikk, 5. termin 1995:

Lav omsetning i Nord-Norge


De tre nordligste fylkene hadde en markert lavere vekst i detaljhandelen de første ti månedene i 1995 i forhold til resten av landet.

Sammenlignet med de ti første månedene i 1994 steg salget med 6,3 prosent i gjennomsnitt for hele landet. Over gjennomsnittet lå Oslo med en salgsvekst på 9,7 prosent, Buskerud med 7,7 prosent og Akershus med 7,3 prosent. De tilsvarende tallene for Finnmark var 2,5, for Troms 3,6 og for Nordland 3,8 prosent. Også Oppland skiller seg ut med en salgsøkning på bare 1,3 prosent de ti første månedene i fjor. Vest-Agder ligger også lavt. Detaljomsetningsindeksen hadde en vekst på 6,6 prosent i den samme perioden.

For landet sett under ett er omsetningsveksten i 5. termin (september og oktober) 4,7 prosent, som er noe lavere enn i de foregående månedene i 1995 sammenlignet med tilsvarende perioder i 1994. Totalt ble det omsatt varer for vel 39 milliarder kroner i detaljhandelen disse to månedene. Oslo hadde størst salg med vel 5,5 milliarder kroner. Deretter fulgte Akershus med noe under 4,3 milliarder og Hordaland med 3,6 milliarder kroner. Også i 5. termin var omsetningsøkningen i forhold til året før lavest i Vest-Agder, Oppland og de nordligste fylkene.

Dårlig skosalg
De siste årene har det vært en stabil salgsøkning for de fleste detaljhandelsnæringene. For klær og sko var 1995 et svakt år, og i 5. termin var omsetningen lavere enn i tilsvarende måneder de tre foregående årene. Sammenlignet med 5. termin 1994 gikk skosalget ned med nesten 12 prosent. Ingen annen næringsgruppe hadde så stor nedgang.

Om statistikken
I statistikken anvendes kun manntallet over merverdiavgiftspliktige. På grunn av et etterslep i innrapporteringen til Skattedirektoratet vil de to siste terminene som publiseres bli beregnet på nytt. Disse beregningene vil erfaringsmessig kun endre totaltallene med i underkant av 1 prosent. I tillegg kan vi gjennomføre noen små korreksjoner i noen av de andre terminene. Det publiseres også omsetningsstatistikk for industrien på grunnlag av samme kilde.

Ny statistikk

Terminvis omsetningsstatistikk, detaljhandel, 5. termin 1995.
Statistikken utgis annenhver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Peder Næs, tlf. 62 88 54 02, e-post: pns@ssb.no eller Liv Reidun Sletmoen, tlf. 62 88 54 36, e-post: lrs@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 22, 1996