[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.20-21, 1996

Lønnsoppgjøret gir økte byggekostnader


De totale byggekostnadene for boligblokk steg med 0,8 prosent fra mars til april i år. Enebolig og rekkehus steg med henholdsvis 0,5 og 0,7 prosent i samme tidsrom. Økningen skyldes hovedsakelig tillegget ved årets lønnsoppgjør. Det viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrås byggekostnadsindekser for boliger.

Materialkostnadene viste små endringer siste måned. Indeksen for boligblokk gikk opp med 0,1 prosent, mens indeksen for enebolig og rekkehus gikk ned med 0,1 prosent.

Fra april i fjor til april i år steg de totale byggekostnadene med 0,8 prosent for enebolig og 0,9 prosent for rekkehus. Indeksen for boligblokk gikk opp med 1,6 prosent. Materialkostnadene viste i samme periode en økning på 0,1 og 1,4 prosent for henholdsvis enebolig og boligblokk. For rekkehus gikk materialkostnadene ned med 0,3 prosent.

Materialkostnadene for tømring og snekring gikk ned med 1,7 prosent for enebolig, 1,8 prosent for rekkehus og 1,2 prosent for boligblokk fra april 1995 til april i år. Ser vi på økningen i materialkostnadene for de andre delindeksene, steg elektrikerarbeid mest med 5,8 prosent for alle tre boligtypene.

Foreløpige tall
Indeksene for april er foreløpige. Hvis det endelige lønnsoppgjøret i byggefagene avviker betydelig fra det anbefalte forslaget som byggekostnadsindeksene for april er regulert med, vil Statistisk sentralbyrå utgi korrigerte tall for april.

Om statistikken
Byggekostnadsindeksene måler prisutviklingen til innsatsfaktorene ved bygging av boliger. Indeksene kalles også faktorprisindekser eller «input»-prisindekser. Byggekostnadene påvirkes ikke av endret produktivitet eller endringer i byggmesterens, entreprenørens eller installatørens fortjenestemargin. Grunnlaget for beregningen er et utvalg på ca. 180 spesifiserte representantvarer. I tillegg hentes en del priser fra andre prisstatistikker, som Statistisk sentralbyrå produserer.

Oppgaver til beregning av indeksene innhentes fra et utvalg på 320 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 3 600 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt på 99 hver måned.

Ny statistikk

Byggekostnadsindeks, boliger, april 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon: Åse Wilhelmsen, tlf. 62 88 54 61, e-post:wil@ssb.no eller Solveig Nygårdseter, tlf. 62 88 51 74, e-post: snl@ssb.no.

Ukens statistikk nr.20-21, 1996