1801 1900 1900

  1900: Bakgrunn for tellingen




Henrik Ibsen i sin leilighet i Arbiens gate 1 der han bodde i 1900. Han fylte selv ut tellingskjemaet, og det kan du se her.

Mandag 3. desember 1900, ved overgangen fra det 19. til det 20. århundre (som den gang ble markert 31. desember 1900) ble det holdt en landsdekkende, nominativ folketelling etter kongelig resolusjon av 8. august samme år.

Det var Statistisk sentralbyrå, eller Det statistiske Centralbureau som det het den gang, som administrerte tellingen. Man hadde nå større erfaring på dette området enn i 1801. Det ga seg utslag i at det ble stilt langt flere spørsmål og fra flere områder; dette var også en bolig- og jordbrukstelling og i alt 6 skjemaer ble utarbeidet til tellingen. Dessuten var instruksen for hvordan man skulle registrere dem som var midlertidig bortreist eller på besøk nå mye mer gjennomtenkt enn i 1801. Det var også egne skipslister for dem som var til sjøs, og egen registrering av storhusholdninger som hoteller, fengsler og sykehus.

På landet var det sognepresten som sammen med lensmann og ordfører var ansvarlig for tellingen som skulle utføres ved hjelp av lærere og "Andre, som Tællingsstyret dertil finder skikkede". I byene var magistraten den ansvarlige ved hjelp av fattigvesenets ansatte rodemestre. Denne gangen var det lagt opp til at folk selv kunne føre inn opplysningene i skjemaene som var delt ut på forhånd, mens tellerne så gikk fra hus til hus og kontrollerte at opplysningene var riktige eller hjalp til med å skrive dem inn før de samlet inn skjemaene. Alle opplysningene skulle gjelde for natten til 3. desember. Grunnopplysningene var de samme som i 1801: Bosted, navn, stilling i familien, sivilstand, alder og yrke, men i tillegg skulle man nå opplyse om sedvanlig og midlertidig bosted, fødested, nasjonalitet og trossamfunn, samt hvorvidt noen av personene var "Sindsvag, Døvstum eller Blind".

Mer om 1900-tellingen 
Hvor finnes listene?