[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 23, 1999

SSBs webtjeneste:

Økonomiske nøkkeltall på Internett


Statistisk sentralbyrå (SSB) har etablert en egen side med økonomiske nøkkeltall på Internett: http://www.ssb.no/nokkeltall/. På denne siden finnes en rekke data innenfor kategoriene realøkonomi, offentlige finanser, finansmarkeder, utenriksøkonomi og befolkning. Nøkkeltallssiden er etablert i samarbeid med IMF (Det internasjonale valutafond) i tilknytning til statistikkstandarden SDDS (Special Data Dissemination Standard). Siden oppdateres løpende etter hvert som nye tall blir gjort tilgjengelige.

47 land er til nå tilsluttet SDDS-standarden, både tradisjonelle vestlige industriland og nyere industrialiserte land i blant annet Asia og Latin-Amerika. Bakgrunnen for standarden og opprettelsen av nøkkeltallssiden er internasjonaliseringen og et økende behov for omfattende, hyppig, aktuell og nøyaktig statistikk over den økonomiske utviklingen i de enkelte land.

Nøkkeltallssiden omfatter følgende statistikkategorier: nasjonalregnskap, produksjonsindekser, sysselsetting, arbeidsledige, lønninger, konsumpriser, produsentpriser, offentlig forvaltnings transaksjoner, statsregnskapet medregnet folketrygden, statsgjelden, finansielle hovedstørrelser, Norges Banks regnskap, renter, aksjemarkedet, utenriksregnskap, internasjonale reserver, utenrikshandel, valutakurser og folkemengde. For de fleste kategoriene er kvartals- eller månedstall tilgjengelige.

Finansieringsbehovet i offentlig forvaltning

For kategorien offentlig forvaltnings transaksjoner blir enkelte data ikke publisert i noen papirpublikasjon, men bare offentliggjort på nøkkeltallssiden. Dette gjelder størrelsen "finansiering", som sikter til finansieringen av et eventuelt budsjettunderskudd, eller finansieringsbehovet.

Totalen for finansiering deles inn i innenlandsk finansiering og utenlandsk finansiering. Innenlandsk finansiering er i tillegg inndelt i innenlandsk bankfinansiering og innenlandsk ikke-bankfinansiering.

Offentlig forvaltnings nettofinansinvesteringer har i Norge vært positive siden 1994, slik at finansieringsbehovet for tiden er negativt. Den offentlige formuesoppbyggingen finner i første rekke sted som oppbygging av fordringer på utlandet i Statens petroleumsfond, det vil si som negativ utenlandsk finansiering.

Nøkkeltallssiden finnes også i engelsk utgave på siden http://www.ssb.no/en/indicators/.

Kvartalsvis statsgjeld på Internett

Finansdepartementet har begynt å publisere kvartalstall for statsgjelden og statens garantiansvar på sine egne hjemmesider på Internett: http://www.finans.dep.no/. Der finner man også en publiseringskalender for de nærmeste kvartalene. Denne statistikken publiseres ikke i noen papirpublikasjon, men bare på Internett. I tillegg publiserer SSB på sine Internett-sider: http://www.ssb.no/ hovedtall for kvartalsvis statsgjeld og med årstall for statsgjelden tilbake til 1965.

Mer informasjon: Jon.Petter.Nossen@ssb.no, tlf. 21 09 45 01, eller Erling.Joar.Flottum@ssb.no, tlf. 21 09 48 50.

Ukens statistikk nr. 23, 1999 [an error occurred while processing this directive]