[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 22, 1999

Hytteformidlere, mars 1999:

419 000 overnattinger i private hytter


I 1. kvartal i år formidlet norske og utenlandske hytteformidlere 419 000 overnattinger i private hytter i Norge. Størstedelen av trafikken kom fra det danske markedet. Statistikken publiseres for første gang.

Danmark hadde over halvparten av de 419 000 overnattingene i 1. kvartal. Norge er kun det nest største markedet med 82 000 overnattinger, mens Tyskland og Sverige følger på de neste plassene, med noe over 50 000 overnattinger hver. Mange utenlandske hytteformidlere er representert på det norske markedet og disse formidler i hovedsak turister fra sitt eget marked.

Flest overnattinger i mars

Mars var måneden med flest overnattinger, 199 000 overnattinger. Trafikken ellers fordelte seg med 96 000 overnattinger i januar og 124 000 i februar. Andelen uten-landske overnattinger var 80 prosent hele kvartalet sett under ett, med 82 prosent utenlandske overnattinger i januar og mars, og 75 prosent i februar.

Vintersportsfylkene dominerer

I perioden januar til mars 1999, dominerte trafikken til vintersportsfylkene Hedmark, Oppland og Buskerud, med over 85 prosent av alle overnattinger. Disse fylkene hadde nesten all trafikken fra det norske, svenske og danske markedet men noe mindre andel fra det tyske. Tyskerne overnattet også i sørlandsfylkene og vestlandsfylkene.

Om statistikken

Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterer for første gang overnattingsstatistikk for organisert utleie av private hytter i Norge. Statistikken er basert på månedlige og fylkesvise oppgaver over overnattingstrafikken fra alle hytteformidlere, både fra norske formidlere, men også fra flere av de største utenlandske formidlerne som opererer på det norske markedet.

Med private hytter menes her hytter som primært er anskaffet for å dekke hytteeiers eget behov for ferie og rekreasjon. Hytter som er bygget utelukkende for kommersielle formål, er derimot ikke regnet som private hytter i denne statistikken. En del hytteformidlere formidler gjester både til private hytter og til kommersielle hyttegrender. Det er bare formidlingen rettet mot de private hyttene som er dekket i denne statistikken. Formidling til kommersielle overnattingsbedrifter er dekket i de øvrige overnattingsstatistikkene som SSB utarbeider.

Ikke alle utenlandske hytteformidlere har gitt oppgave for månedene i 1999 uten at det er beregnet oppgaver for disse. Det betyr at både omfanget av trafikken i private hytter, og spesielt andelen utenlandske overnattinger, nok er noe høyere enn det denne statistikken viser.

På grunn av etterslep i rapporteringen fra hytteformidlerne, presenteres tallene for januar, februar og mars 1999 samlet. Fra og med april 1999 er planen å publisere månedlig statistikk.

Ny statistikk
Hytteformidlere, mars 1999.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Tom.Granseth@ssb.no, tlf. 62 88 54 06.


Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 22, 1999 [an error occurred while processing this directive]