[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 13-14, 1999

Priser på elektrisk kraft, 1. kvartal 1999:

Strømprisene svinger


Prisen på elektrisk kraft til husholdningene var 17,2 øre per kilowattime (kWh) i 1. kvartal, eksklusive offentlige avgifter. Dette gjelder kunder som kjøpte kraft med variabel pris, noe som er det mest vanlige. Økningen fra 4. kvartal 1998 var på hele 20 prosent. Prisen er likevel anslagsvis 8 prosent lavere enn 1. kvartal i fjor.

Inklusive offentlige avgifter var økningen fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år drøyt 15 prosent. Offentlige avgifter består av forbruksavgift på elektrisk kraft som er økt fra 5,75 øre/kWh i 1998 til 5,94 øre/kWh i 1999. I tillegg kommer 23 prosent merverdiavgift som legges på summen av kraftpris og forbruksavgift. I tillegg til prisen på selve kraften kommer nettleie. Ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var nettleien for en gjennomsnittlig husholdning med et årlig forbruk på 20 000 kWh i 1. kvartal i år 19,4 øre/kWh, eksklusive merverdiavgift.

Tjenesteytende næringer og industri

Tjenesteytende næringer som kjøpte kraft med variabel pris betalte i gjennomsnitt 17,4 øre/kWh i 1. kvartal i år, eksklusive offentlige avgifter. Prisen for nye fastpriskontrakter var or disse næringene 15,7 øre/kWh, mens den for eldre kontrakter var 16,3 øre/kWh. Ser man på gjennomsnittet for alle typer kontrakter var prisen på kraft 16,2 øre/kWh til tjenesteytende næringer.

For industri, unntatt kraftintensiv industri, var gjennomsnittlig kraftpris for alle typer kontrakter i 1. kvartal 16,1 øre/kWh. Prisøkningen fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år var for tjenesteytende næringer og industri, unntatt kraftintensiv industri, på bare henholdsvis 1,7 og 0,5 prosent. Billigere fastpriskontrakter oppveier langt på vei økningen i prisen for kraft kjøpt til variabel pris. Økningen for husholdninger var i samme periode hele 17,5 prosent når man ser på alle typer kontrakter. Dette skyldes at det er langt mindre vanlig med fastpriskontrakter for husholdninger.

Sammenlignet med 1. kvartal 1998 var det en nedgang i gjennomsnittlig kraftpris både for tjenesteytende næringer og industri, unntatt kraftintensiv industri, på 11,6 prosent. Kraftintensiv industri og treforedling betalte i gjennomsnitt 13,6 øre/kWh i 1. kvartal i år.

Mindre spredning i prisene

Standardavviket er et mål på spredning der lavere tall indikerer mindre variasjon i prisene. For kraftprisene til husholdninger med variabel pris ble standardavviket redusert fra 1,7 i 4. kvartal i fjor til 0,9 i 1. kvartal i år. Også for tjenesteytende næringer og industrien har det vært en markant mindre spredning i prisene for de som kjøper kraft til variabel pris. Her er standardavviket redusert fra henholdsvis 1,9 til 1,1 og fra 2,0 til 1,2. Det var også mindre spredning i prisene 1. kvartal i år for de som hadde fastpriskontrakter enn tilfellet var i forrige kvartal. Selv om litt av dette muligens kan tilskrives bedre datamateriale som grunnlag for statistikken, gir dette helt klart en indikasjon på at forbrukerne av kraft står overfor en mer lik pris fra de ulike e-verkene. Kundene kan i dag fritt velge kraftleverandør. Ifølge tall fra NVE fikk om lag 4,5 prosent av husholdningskundene kraft fra en annen leverandør enn den dominerende og tradisjonelle i nettet.

Om statistikken

Kraftprisstatistikken er en kvartalsstatistikk som viser et tverrsnitt av kraftprisene i markedet og skal gi opplysninger om den faktiske prisutviklingen. Opplysningene skal også nyttes i nasjonalregnskapet og dekke behovene for kraftpriser til konsumprisindeksen og produsentprisindeksen. Statistikken bygger på opplysninger fra om lag 60 kraftselskaper. Tidspunktet for målingen er den uken i den midterste måneden i kvartalet som inkluderer den 8. I undersøkelsen for 1. kvartal er dette uke 6.

Ny statistikk
Priser på elektrisk kraft, 1. kvartal 1999.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Pal.Marius.Bergh@ssb.no, tlf. 21 09 44 20.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 13-14, 1999 [an error occurred while processing this directive]