[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 11, 1999

Produsentprisindeksen, per 15. februar 1999:

Industriens produsentpriser opp


Produsentprisindeksen totalt økte med 0,2 prosent fra januar til februar. Det er noe svakere enn i forrige måned. Oppgang i industriens produsentpriser, som er påvirket av metallprisene, er en viktig faktor bak utviklingen. Fra februar 1998 til februar 1999 steg totalindeksen med 0,4 prosent, etter en økning på 0,6 prosent i forrige måned.
Spotprisen på Brent Blend har ligget rundt 10,30 dollar per fat i februar. Fortsatt er det slik at de viktigste faktorene i markedet er svake. Når prognoser for etterspørsel er svake, gir heller ikke det noen grunn til å tro på en snarlig oppgang i prisene. Opplysninger om oljelagrenes utvikling i USA har også vært svært motstridende, og ikke gitt støtte til prisøkninger. Tiltroen til OPEC er også svak blant analytikere og tradere. Gjennom februar har rykter om møtevirksomhet mellom viktige OPEC-land vedrørende kutt i produksjonen ikke hatt noen virkning på prisen.

Alt i alt hadde gruppen oljeutvinning og bergverksdrift et fall på 1,3 prosent fra januar til februar, etter en vekst på 2,5 prosent forrige måned. Dette bidro til at prisene i gruppen er 4,2 prosent lavere enn i fjor. Selv om råoljeprisen (målt i dollar) falt med mer enn 7,5 prosent i februar, var veksten i industriens produsentpriser mer enn sterk nok til å motvirke et fall i totalindeksen.

Fortsatt usikkerhet rundt metallprisene
Industriens produsentpriser økte med 0,3 prosent fra januar til februar. Den viktigste enkeltfaktoren til dette er prisoppgang i gruppen produksjon av metaller. Denne gruppen hadde en prisvekst på 2,2 prosent i februar, mot en nedgang på 1,1 prosent for-rige måned. Det er først og fremst produksjon av ikke-jernholdige metaller som hadde prisoppgang. Det ble notert økte priser på så vel hjemmemarked som eksportmarked, der veksten i eksportmarkedet er den viktigste. Én årsak til dette kan være at kursutviklingen mellom norske kroner og dollar støtter norsk eks-port. Viktige metaller som aluminium og kopper hadde begge et svakt prisfall på LME (London Metal Exchange), men en prisoppgang i norske kroner.

Andre industripriser
I gruppen produksjon av næringsmidler var det denne gangen en økning på 0,3 prosent. Prisoppgang på noe frukt og enkelte grønnsaker har vært viktige faktorer bak utvikling-en. For eksempel har produsentpriser på poteter økt kraftig. Liten tilgang fra import og dårlig kvalitet på norsk produksjon synes å være noen viktige faktorer bak utviklingen. Selv om tollen på poteter er satt svært lav i januar og februar, har høye priser ute resultert i relativt lave importkvanta.

Prisene på de fleste av de raffinerte oljeproduktene falt noe i februar jevnført med januar. Blant annet var det et kraftig fall i prisene på gassolje i begynnelsen av måneden. Enkelte analytikere mener at produktlagrene bidrar sterkt til den lave oljeprisen. En analytiker har uttrykt at: "Råoljeprisen kunne vært 1 dollar høyere uten overhenget av raffinerte produkter."

For gruppen produksjon av kjemiske produkter, mineralolje-, kull-, gummi- og plastprodukter sett under ett, var det en nedgang på 0,6 prosent etter en oppgang på 0,7 prosent forrige måned. Her var endringen omtrent likt fordelt på hjemmemarkedet og eksportmarkedet.

Råvareindeksen CRB Index
Commodity Research Bureau (CRB) følger "futures"-prisene på de viktigste råvarene (som for eksempel rå-olje, kopper, aluminium og kaffe). I februar nådde denne indeksen sitt laveste nivå på hele 24 år. Analytikere referert i Financial Times mener nedgangen reflekterer varenes kamp for å komme på banen igjen etter de økonomiske problemene i blant annet Asia. For mange av råvarene eksisterer det store tilbudsoverskudd og også store lagerbeholdninger. Samtidig synes de internasjonale problemene å bidra til at etterspørselen ikke kommer helt i gang. Når en viktig råvareprodusent som Brasil ser seg nødt til å devaluere, antas det at større partier av for eksempel kaffe kommer på markedet. Dette legger nok et press på prisene.

Om statistikken
Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport.

Alle prisene skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og de skal oppgis per 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag 1 300 representantvarer fordelt på om lag 500 bedrifter, og beregningene bygger på om lag 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

Ny statistikk
Produsentprisindeksen, per 15. februar 1999.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Katharina.Henriksen@ssb.no,tlf. 21 09 47 42, eller Erik.Skauen@ssb.no, tlf. 21 09 48 91.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 11, 1999 [an error occurred while processing this directive]