[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 5, 1999

Anmeldte lovbrudd, 4. kvartal 1998:

Ikke mer vold, men flere trusler og ran


I fjor var det liten eller ingen økning i de hyppigst forekommende voldsforbrytelsene. Men forbrytelser mot den personlige frihet (trusler) steg med 11 prosent, en økning som er ny i forhold til de to tidligere år. Utpressing og ran steg med 26 prosent. Dette er en relativt stor økning, også i forhold til stigningen som har vært for tidligere år.
Legemsfornærmelse utgjør omtrent halvparten av all voldskriminalitet og er samtidig den minst alvorlige typen legemsvold. Legemsfornærmelsene steg med 1 prosent fra 1997, og antallet er nesten uendret fra 1996. Også for legemsbeskadigelser og grovere vold var endringene små.

Ikke flere drap
Det ble anmeldt 43 tilfeller av grov legemsbeskadigelse, mot 39 året før. Uaktsom legemsbeskadigelse steg til 25 tilfeller, en økning på fem fra 1997. Det ble anmeldt 48 drapsforsøk mot 50 året før. I 1998 ble det anmeldt 38 drap, det samme antall som for 1997. På 1990-tallet har anmeldte drap variert mellom 38 og 51. Uaktsomt drap steg til 40, mot 37 anmeldelser i 1997. Annen forbrytelse mot liv, legeme og helbred gikk ned, til 194 fra 202 anmeldelser året før.

Flere trusler
Økningen i forbrytelse mot den personlige frihet skyldes i hovedsak 11 prosent flere anmeldte trusler. Økningen er ikke representativ for trenden over et lengre tidsrom, men kan sees i sammenheng med en økning også for grovt tyveri fra person, utpressing og ran. Trusler kan i noen tilfeller bli registrert sammen med hovedlovbruddet dersom lovbruddet kan utgjøre eget punkt i siktelsen.

Forbrytelser mot liv, legeme og helbred, forbrytelser mot den personlige frihet og vold mot offentlig tjenestemann utgjør til sammen lovbruddsgruppen voldskriminalitet som steg med 3 prosent i 1998. Voldskriminalitet utgjør 5 prosent av alle anmeldte lovbrudd i 1998.

Færre boliginnbrudd, men flere ran
Annen vinningskriminalitet omfatter simpelt tyveri, grovt tyveri, utpressing og ran. Vinningskriminaliteten står for litt over halvparten av alle anmeldte lovbrudd. I 1998 steg anmeldelsene med 2 prosent. Simpelt tyveri steg med 5 prosent og følger trenden slik den har vært siden 1996. Bare sykkeltyveri sank i 1998, med 5 prosent. Nedgangen for sykkeltyveri har vart siden 1995.

Et tyveri er grovt når personen, i vinnings hensikt, bryter en sikring, er forsynt med våpen eller stjeler for et betydelig beløp. Det ble anmeldt 11prosent færre grove tyverier fra bolig, mens det fra oppgang, loft, kjeller, garasje og uthus ble anmeldt 2prosent færre tyverier. Nedgangen følger utviklingen slik den har vært siden 1995. Det ble en nedgang på 11 prosent i grovt tyveri fra offentlig bygning og institusjon, mens tyveri fra forretning, bedrift, kontor og lager sank med 4 prosent. Også dette følger trenden siden 1995.

Motsatt trend gjelder for innbrudd som i 1998 steg med 12 prosent. Med innbrudd menes å forsere et hinder, uten tyveri. Grovt tyveri fra bil steg med 7 prosent. Brukstyveri av bil følger samme utvikling. For 1998 steg anmeldelsene med 9 prosent mens tyveri av motorsykkel økte med 41 prosent.

Grovt tyveri fra person steg med 43 prosent fra året før. Økningen er større enn for tidligere år, men følger trenden siden 1994. Utpressing og ran økte med 26 prosent fra året før. Anmeldelsene for utpressing og ran har steget siden 1995, men fjorårets økning var særlig stor. Økningen var særlig stor for Oslo politidistrikt. Drøyt halvparten av alle anmeldelser for utpressing og ran fant sted i Oslo.

Flere voldtektsanmeldelser
Det ble anmeldt 465 voldtekter, en økning fra 424 i 1997. Dette følger en svak stigning som har vart siden 1994. Voldtektsforsøk ble anmeldt med 107 tilfeller, mot 86 for 1997. Det ble anmeldt 143 incesttilfeller. I 1997 var antallet 153. Anmeldelsen for utuktig omgang med barn under 14år steg til 518 tilfeller, mens antallet for 1997 var på 480. Det ble anmeldt 163 tilfeller av utuktig omgang med barn under 16 år, mens anmeldelsene var på 151 året før. Det var liten ending i anmeldelsene for krenkelse av ærbarhet, mens anmeldelsene for annen sedelighetskriminalitet steg med 7 prosent.

Sett under ett ble det anmeldt 14prosent færre tilfeller av sedelighetskriminalitet i 1998. Nedgangen skyldes færre anmeldelser for brudd på pornografilovgivningen, en nedgang på 74 prosent fra året før.

Narkotikakriminalitet stiger fortsatt
Det ble en stigning i narkotikakriminalitet på 12 prosent fra året før. Brudd på straffelovens paragraf 162, 1. til 4. ledd, fikk 7 prosent flere anmeldelser. Økningen gjaldt for det meste de minst alvorlige narkotikalovbruddene. Forbrytelse mot legemiddelloven steg 17 prosent fra året før. Stigningen for narkotikakriminalitet har gjort seg gjeldende siden 1990, eller så lenge statistikk over anmeldte lovbrudd har eksistert.

Flere lovbrudd i trafikken
Trafikkriminaliteten steg med 14 prosent. Det ble anmeldt 14 prosent flere tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort. Promillekjøring steg med 6 prosent, mens ulovlig hastighet steg med 3 prosent. Personskade og annen trafikkforseelse viste små endringer fra året før. Miljøkriminalitet og økonomisk kriminalitet steg med henholdsvis 1 og 2 prosent i 1998. Skadeverk økte med 7 prosent, annen kriminalitet med 9 prosent.

Anmeldte lovbrudd under ett steg med 3 prosent i 1998 sammenlignet med året før.

Om statistikken
Grunnlaget for statistikken er materiale fra politets sentrale registreringssystem, STRASAK. Statistikken omfatter lovbrudd politiet med Økokrim får kjennskap til gjennom egen virksomhet eller som anmeldelser fra privatpersoner eller foretak. Det kan foreligge flere anmeldelser i samme sak eller overfor samme gjerningsperson eller foretak. I en del tilfeller vil derfor økningen i antall anmeldelser være konsentrert rundt et mindre antall gjerningspersoner eller foretak. Det hender at flere lovbrudd blir begått samtidig. I slike tilfeller skal politiet registrere lovbrudd som kan utgjøre et eget punkt i siktelsen. Før 1994 varierte praksisen ved landets politidistrikter. De nye registreringsrutinene gav betydelig økning i anmeldte lovbrudd. Statistikkperioden før 1995 er derfor ikke uten videre sammenlignbar med perioden etter. Samtidig kan tall for relativt korte perioder vise variasjoner som ikke er representative for trenden over et lengre tidsrom.

[Figur 4]

Figur 4: Lovbrudd anmeldt, etter lovbruddsgruppe. 1998. Prosent


Ny statistikk
Anmeldte lovbrudd, 4. kvartal 1998.
Statitsikken utgis i februar og juli hvert år i Ukens statistikk. Mer informasjon: Arnt.Even.Hustad@ssb.no, tlf. 21 09 46 45.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 5, 1999 [an error occurred while processing this directive]