[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 4, 1999

Utdanningsstatistikk. Elever under lov om videregående opplæring, 1. oktober 1998. Foreløpige tall:

De fleste elever i yrkesfag får læreplass


Skoleåret 1998/99 er det bare registrert 683 elever i videregående kurs II i de fag hvor elevene primært bør ha læreplass ifølge lov om fagopplæring i arbeidslivet. Forrige skoleår var det nær 1 300 elever i disse fagene. Dette indikerer at flere som går i yrkesfag, og som fortrinnsvis bør være lærling etter videregående kurs I, får læreplass.
I Buskerud og Sogn og Fjordane er det bare fire og seks elever i disse fagene, mens antallet i Nordland og Telemark er henholdsvis 95 og 81 elever. Det fleste av disse elevene er registrert i studieretningene for mekaniske fag og formgivingsfag.

Inneværende skoleår er det i alt 167248 elever i videregående skoler. Dette er 3 prosent færre enn forrige skoleår, til tross for at antall 16-19-åringer økte med drøyt 800 personer. Nedgangen er størst på videregående kurs II hvor elevtallet har sunket med drøyt 2 500 elever eller nær 6 prosent.

Elevtallet er nokså uforandret i videregående kurs II allmenne fag, mens det er en markert nedgang i de yrkesfaglige studieretningene. I helse- og sosialfag er elevtallet blitt redusert med hele 18 prosent fra nær 3 000 elever til i underkant av 2 500.

Den prosentvise nedgangen er imidlertid enda større i hotell- og næringsmiddelfag og i mekaniske fag. Denne nedgangen kan sees i sammenheng med det lave antallet elever i videregående kurs II yrkesfag.

Få kvinner i byggfag
51 prosent av elevene i videregående skoler er kvinner. Drøyt 55 prosent av kvinnene går på studieretning for allmenne, økonomiske og administ-rative fag, mens 18 prosent er elever i studieretning for helse- og sosialfag. Mer enn ni av ti elever på helse- og sosialfag er kvinner, og færre enn to av 100 elever i byggfag er kvinner.

I motsetning til kvinnene er mennene i mindre grad konsentrert på enkelte studieretninger. To av tre menn i videregående skoler er elev i en av de tre studieretningene allmenne, økonomiske og administrative fag, mekaniske fag og elektrofag.

Om statistikken
Elevtallene er foreløpige og omfatter elever under lov om videregående opplæring. Tallene bygger på data fra fylkeskommunenes elevregistre. Tallene omfatter ikke lærlinger, elever i folkehøgskoler og elever i private skoler på videregående nivå som ikke er underlagt lov om videregående opplæring. Disse elevtallene bør sees i sammenheng med lærlingtall per 1. oktober 1998 som publiseres i Ukens statistikk 4. mars 1999.

[Figur 12]

Figur 12: Andel kvinner, etter studieretning. 1. oktober 1998. Prosent. Foreløpige tall


Ny statistikk
Utdanningsstatistikk. Elever under lov om videregående opplæring, 1. oktober 1998. Foreløpige tall.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kurt.Jonny.Einarsen@ssb.no, tlf 62 88 52 67, eller Anne.Skara@ssb.no, tlf. 62 88 52 79.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 4, 1999 [an error occurred while processing this directive]