[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 2, 1999

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, per 15. desember 1998:

Lave priser på brenselsstoffer


I årets siste måned sank totalindeksen med 0,2 prosent fra november. Prisutviklingen preges av lave priser på brenselsstoffer. Høyere priser på grønnsaker dempet nedgangen noe, men ikke nok til å hindre et fall samlet sett. I forhold til samme periode i fjor (tolvmånedersendringen) falt prisene med 0,2 prosent.

Prisene innenfor gruppen brenselsstoff, brenselsolje og elektrisk kraft sank med hele 1,6 prosent fra november til desember. Den kraftige nedgangen skyldes lave priser på råolje og oljebaserte produkter. Prisen på råolje (Brent Blend) var i underkant av 10 dollar per fat i årets siste måned. Dette tilsvarer en nedgang i råoljeprisen på 42 prosent fra desember 1997, målt i dollar. Tolvmånedersendringen for gruppen er -8,1 prosent, mot -8,2 prosent i november.

Gruppen matvarer og levende dyr hadde en svak prisøkning på 0,1 prosent. Det er høyere priser på grønnsaker (poteter, gulrøtter og hodekål) som bidrar sterkest til økningen. Kjøtt og enkelte kjøttvarer hadde en nedgang på 0,3 prosent. Også råkaffe bidrog til en nedgang. Fra desember 1997 til desember 1998 økte prisene innad i gruppen med
0,1 prosent.

Etter anvendelse
Gruppert etter anvendelse steg prisene på investeringsvarer svakt med 0,1 prosent. Tolvmånedersendringen for konsum- og investeringsvarer var for begge 1,0 prosent. Vareinnsats i bygg og anlegg hadde en prisøkning på 0,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

[Figur 6]

Figur 6: Utviklingen av oljeprisen (Brent Blend). Ukene 1-52 1998. Dollar per fat


Ny statistikk
Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, per 15. desember 1998.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Katharina.Henriksen@ssb.no, tlf. 21 09 47 42, eller Erik.Skauen@ssb.no, tlf. 21 09 48 91.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 2, 1999 [an error occurred while processing this directive]