[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 1, 1999

Priser på elektrisk kraft, 4. kvartal 1998:

Mindre prisforskjeller på elkraft


Husholdninger som kjøper elektrisk kraft gjennom den mest vanlige ordningen med variabel pris, betalte i 4. kvartal 1998 gjennomsnittlig 13,9 øre per kilowattime (øre/kWh) eksklusive avgifter og nettleie. Dette er omtrent uendret fra forrige kvartal. Spredningen i prisene har imidlertid blitt noe mindre i samme periode. Dette tyder på at konkurransen i kraftmarkedet påvirker prissettingen.

Bortsett fra for kontrakter tilknyttet elspotprisen, har kraftprisen sunket eller vært uendret for alle de ulike kundegruppene fra 3. til 4. kvartal.

Standardavviket, som er et spredningsmål (variasjonsmål) med lavere verdi ved mindre spredning, er redusert fra 2,4 til 1,9 for husholdninger som fikk kraft med variabel pris fra sin lokale leverandør. Husholdninger med 1-års fastpriskontrakter betalte i gjennomsnitt 15,1 øre/kWh for kraften de mottok i 4. kvartal, en nedgang på 2 øre/kWh fra 3. kvartal. Gjennomsnittlig pris for alle typer kontrakter for husholdninger var 14,2 øre/kWh i 4. kvartal, mens den var 14,4 øre/kWh i 3. kvartal.

Tjenesteytende næringer
Tjenesteytende næringer som kjøper kraft med variabel pris betalte i gjennomsnitt 13,5 øre/kWh. Det er 0,5 øre mindre enn i forrige kvartal. Mens nærmere 90 prosent av husholdningene i dette utvalget kjøpte kraft med variabel pris, var denne andelen snaut 20 prosent for tjenesteytende næringer. Her er det vanligst å ha fastpriskontrakter. For tjenesteytende næringer som har inngått nye fastpriskontrakter i perioden august til oktober, var gjennomsnittlig pris 16,1 øre/kWh. Det er en nedgang på 3,8 øre/kWh fra forrige kvartal. Også spredningen i prisene har gått ned. Standardavviket er redusert fra 1,7 til 0,7.

Mens det bare er en liten andel som har kontrakter tilknyttet elspotprisen blant husholdningene, er denne andelen om lag 14 prosent for tjenesteytende næringer. For slike kontrakter flyter prisen i takt med elspotprisen på den nordiske elbørsen, og vil dermed svinge mye over året. Prisen tjenesteytende næringer betalte i gjennomsnitt økte fra 6,7 øre/kWh til 13,4 øre/kWh fra 3. til 4. kvartal.

Industrien
I industrien utgjør fastpriskontraktene en stor andel av det totale kraftkjøpet. For industri, unntatt kraftintensiv industri, sank nye kraftpriskontrakter fra 18,9 øre/kWh til 16,0 øre/kWh fra 3. til 4.kvartal. Standardavviket ble redusert fra 1,5 til 1,1. For kraftintensiv industri og treforedling var gjennomsnittsprisen for fastpriskontrakter og ikke markedsbestemte priser 14,0 øre/kWh.

Om statistikken
Kraftprisstatistikken er en kvartalsstatistikk som viser et tverrsnitt av kraftprisene i markedet og skal gi opplysninger om den faktiske prisutviklingen. Opplysningene skal også nyttes i nasjonalregnskapet og dekke behovene for kraftpriser til konsumprisindeksen og produsentprisindeksen.

Statistikken for nye kraftpriser i husholdningsmarkedet bygger på prisdata fra Konkurransetilsynet. Resten av opplysningene er innhentet av Statistisk sentralbyrå i en egen undersøkelse. Tidspunktet for målingen er den uken i den midterste måneden i kvartalet som inkluderer den 8. I undersøkelsen for 4. kvartal er dette uke 45, mens tallene for 3. kvartal gjelder uke 32. Statistikken bygger på opplysninger fra om lag 70 kraftselskaper.

[Figur 8]

Figur 8: Fordeling av kraftpriser til hus-holdningene, variabel pris (ikke tilknyttet elspot). Uke 45. 1998. Øre/kWh


Ny statistikk
Priser på elektrisk kraft, 4. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Pal.Marius.Bergh@ssb.no, tlf. 21 09 44 20.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 1, 1999 [an error occurred while processing this directive]