[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 51, 1998

Kostnadsindeks for lastebiltransport, november 1998:

Lavere dieselpriser gav svak nedgang


Totalkostnadsindeksen viste en svak nedgang for alle gruppene fra oktober til november. Nedgangen skyldtes i hovedsak reduserte dieselpriser.
I gjennomsnitt gikk totalindeksene ned med 0,1 prosent fra oktober til november. Størst endring hadde drivstoffindeksen, med en nedgang på 0,52 prosent. Fra januar til november har drivstoffindeksen blitt redusert med hele 2,62 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle kjøretøygruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene.

Administrasjonsindeksen gikk også ned sist måned for alle kjøretøygruppene, i gjennomsnitt med 0,42 prosent. Endringene her varierer meget lite mellom gruppene, fra en nedgang på 0,46 prosent for tømmertransport og anleggstransport til en nedgang på 0,36 prosent for lang-transport.

Kapital- og reparasjonskostnadene var de eneste kostnadskomponentene som viste en økning fra oktober til november. Kapitalkostnadsindeksen økte for alle kjøretøygruppene, i gjennomsnitt med 0,12 prosent. Den kraftige økningen vi har sett innenfor denne kostnadskomponenten tidligere på året, har flatet ut de to siste månedene. Hovedforklaringen er en utflating av veksten i realrente-nivået. Reparasjonsindeksen økte i gjennomsnitt med 0,11 prosent fra oktober til november. For kjøretøygruppene trekkbil, tankbil uten henger og langtransport var det ingen endring i denne kostnadskomponenten.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte grupper, viser vi til vekttabell publisert i Ukens statistikk nr. 14/98.

Om statistikken
Totalkostnadsindeksene for hver kjøretøygruppe er sammensatt av åtte delkostnadsindekser. Delkostnadsindeksene er veid sammen til totalkostnadsindekser ved hjelp av faste vekter. Noen av delkostnadsindeksene er sammensatt av flere kostnadskomponenter. Valget av delkostnadsindekser og vektene disse imellom, bygger på en kostnadsundersøkelse for lastebilnæringen med regnskapstall fra 1996.

Ny statistikk
Kostnadsindeks for lastebiltransport, november 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Per.Kristian.Alnes@ssb.no,
tlf. 62 88 55 40, eller Klara.Skarnes@ssb.no, tlf. 62 88 54 16.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 51, 1998 [an error occurred while processing this directive]