[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1998

Miljøindikatorer for tettsteder, 1996. Metodeutvikling:

Ny metode for overvåking av miljøkvalitet i tettsteder


Befolkningens tilgang til ulike fasiliteter som blant annet barnehage, skole, butikk, turterreng er viktige indikatorer for levekår og miljøkvalitet. Statistisk sentralbyrå (SSB) har utviklet en ny metode for statistikk over dette. For eksempel viser det seg at 60 prosent av befolkningen i Fredrikstad bor under 500 meter fra turterreng i luftlinje, men likevel er det bare 29 prosent som har så nær tilgjengelighet via veisystemet.
Metoden gir nye perspektiver og sikrere tall når det gjelder statistikk over levekår og miljø i tettstedene. Den kan like gjerne brukes også i Distrikts-Norge.

Arbeidet med den nye metoden, som bygger på kobling av registerinformasjon og bruk av geografisk informasjonssystem (GIS), har vært et forsøksprosjekt. Arbeidet har fått støtte av Statens forurensningstilsyn (SFT). Det understrekes at resultatene er foreløpige. Fredrikstad har vært forsøkskommune.

Mulighetenes marked
Indikatorene i utviklingsprosjektet har vært av typen befolkningens tilgjengelighet til ulike servicefunksjoner, til ulike tur- og rekreasjonsområder og gjennomsnittsavstand fra sentrum til nybygde boliger. Befolkningen som inngår i indikatorene kan grupperes etter blant annet alder, familiestørrelse og inntekt.

Det ligger et stort potensiale for analyser av for eksempel boligbygging med hensyn på transportplanlegging og tilgang til eksisterende servicefunksjoner og miljøgoder ved hjelp av metoden. Dersom også tidsdimensjonen trekkes inn, vil man kunne overvåke utviklingstrendene for sentrale levekårs- og miljøparametre. Ved å bruke en enhetlig metode og kriteriesett vil det være mulig å få frem sammenlignbare tall for forskjellige kommuner.

Bedre tilgang til servicefunksjoner enn turterreng
For indikatoren «Tilgjengelighet til turterreng» skal avstanden til befolkningen ikke overstige 500 meter. For adgang til turterreng er det i Fredrikstad ingen vesentlige forskjeller mellom de forskjellige aldersgrupper. Men det er en svak tendens til at eldre mennesker er bosatt nærmere blant annet postkontor, dagligvarebutikk og kollektivtransport enn yngre.

Mest nye bolighus langt fra sentrum
50 prosent av alle nybygde bolighus i Fredrikstad fra 1993 til 1996 ligger så langt som 3,5-6 kilometer fra sentrum (Fredrikstad torg) langs veinettet. Omkring 20 prosent ligger så langt vekk som 7 kilometer eller mer. Gjennomsnittsavstanden til sentrum fra nybygde boliger var 4746 meter langs vei i samme periode.

Om statistikken
I tillegg til tradisjonelle programmeringsverktøy er det benyttet et GIS-basert nettverksanalyseverktøy.

Datagrunnlaget er i første rekke tettstedsavgrensningen, som er et resultat av SSBs Tettstedsprosjekt, Det sentrale folkeregister (DSF), Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB) og Veidatabasen (Vbase) til Statens kartverk. Andre digitale kartdata (turområder, serviceområder, kollektivholdeplasser) er levert av Fredrikstad kommune. Vbase inneholder foreløpig ikke gang- og sykkelveier, noe som kan medføre at tallene for tilgjengelighet blir litt lavere enn strengt korrekt.

I tillegg til å benytte nettverksanalyse (avstand langs vei), er avstand langs luftlinje brukt som sammenligningsgrunnlag. Luftlinjemetoden fanger imidlertid ikke opp barrierer som elver, fjellknauser, sterkt trafikkerte veger, private boligtomter med mer.

Turterreng er i dette prosjektet områder som er større enn 200 dekar som kan være sikret etter Plan og bygningsloven (Pbl), for eksempel friområder, friluftsområder/landbruks-, natur-, og friluftsområder (LNF-områder).

[Figur 6]

Figur 6: Antall nye boligbygg, etter avstand fra sentrum. Fredrikstad tettsted


[Figur 7]

Figur 7: Områder i tettstedet med tilgjengelighet til turterreng. Fredrikstad. 1996


Ny statistikk
Miljøindikatorer for tettsteder, 1996. Metodeutvikling.
Mer om tettstedsprosjektet ble presentert i Ukens statistikk nr. 43/97 og nr. 27/97. Mer informasjon: Marianne.Vik.Dysterud@ssb.no, tlf. 62 88 53 11.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 47, 1998 [an error occurred while processing this directive]