[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1998

Arbeidsmiljø og omstilling, 1998:

Økt krav til kompetanseutvikling


Syv av ti har deltatt i en eller annen form for kompetanseutvikling i løpet av de to siste årene. Samtidig øker arbeidspresset, noe som kan gjøre det vanskelig å faktisk få tid til å delta i kompetanseutviklende tiltak.
Kravet til kompetanseutvikling er utbredt i norsk næringsliv, viser undersøkelsen om arbeidsmiljø og omstilling som Statistisk sentralbyrå (SSB) har utført på oppdrag for Arbeidsforskningsinstituttet.

Undersøkelsen viser at det finnes gode økonomiske betingelser for å delta i kompetansehevende tiltak: 78prosent av arbeidstakerne sier de kan delta på opplæring/kurs eller annen form for etterutdanning som er betalt av arbeidsgiver. Den samme andelen oppgir at de kan delta uten tap av lønn. Men andelen som kan delta synker når det er spørsmål om å delta uten at det skaffes vikar.

I undersøkelsen er arbeidstakerne bedt om å oppgi forhindringsgrunn fra å delta på opplæring/kurs eller etterutdanning. Tidspress er den viktigste hindringen med 31 prosent, fulgt av uunnværlighet i forhold til innsats og forpliktelser med henholdsvis 21 og 22 prosent. Minst viktig var formelle hindringer som manglende adgang til permisjon og manglende kostnadsdekning.

Tidspress, arbeidsbelastning og uunnværlighet i arbeidet fører til at det i praksis er vanskelig å komme fra. Dette synliggjør et dilemma: Den samme utviklingen som gjør kravet til kompetanse og kompetanseutvikling så sentralt, nemlig økt arbeidspress, gjør det også praktisk vanskelig å delta i kompetanseutvik-lende tiltak.

Undersøkelsen ble gjort i høst, og omfatter 1 074 arbeidstakere som har svart på spørsmål om hva som har skjedd av endring og omstilling i arbeidslivet, og hva de nå opplever som muligheter og belastninger. Utvalget er basert på SSBs Samordnet levekårsundersøkelse 1996, tverrsnittsundersøkelsen. Svarprosenten var på rundt 60.

[Figur 1]

Figur 1: "Har du blitt forhindret fra å delta på opplæring/kurs eller i etterutdanning som du hadde lyst på fordi ..."


Ny statistikk
Arbeidsmiljø og omstilling, 1998.
Ytterligere detaljer finnes i delrapport 2 om Arbeidsmiljø og omstilling. For mer informasjon: Tore.Vogt@ssb.no, tlf. 21 09 49 03, eller Anne Inga Hilsen ved Arbeidsforskningsinstituttet, tlf. 22 46 16 70, e-post: hian@afi-wri.no.

Ukens statistikk nr. 47, 1998 [an error occurred while processing this directive]