[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 43, 1998

Utenrikshandelen med varer, 3 kvartal 1998. Volum- og prisindekser:

Økt eksportvolum med 0,5 prosent


Volumindeksen for eksport av tradisjonelle varer økte med 0,5 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år. Prisindeksen for eksport av tradisjonelle varer var 0,5 prosent lavere.
Inkluderer man råolje og naturgass var eksportvolumet 3,3 prosent lavere enn i 3. kvartal i fjor, mens lave oljepriser bidrog til at prisindeksen var 13 prosent lavere.

Sammenlignet med 2. kvartal i år viste den sesongkorrigerte volumindeksen for eksport av tradisjonelle varer en økning på 2,3 prosent. Prisindeksen for denne eksporten var 1 prosent lavere. Sesongkorrigert volumindeks for eksport inkludert rå-olje og naturgass viser en nedgang på 1,2 prosent fra 2. kvartal, men prisindeksen også her var 1 prosent lavere.

Gode eksportpriser for fisk
Eksportvolumet av matvarer, drikkevarer og tobakk var 2,6 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor, mens gjennomsnittsprisen for disse varene var 11 prosent høyere. Fisk er den klart viktigste varen innenfor denne gruppen, og det er høye eksportpriser for fisk, særlig tørket, saltet og røkt fisk, som ligger bak den økte eksportprisindeksen. I forhold til 2. kvartal i år viser sesongjustert volumindeks for matvarer, drikkevarer og tobakk en økning på 0,9 prosent.

Eksportvolumet av andre råvarer, unntatt brenselsstoffer, var 5,1 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor, mens det var en nedgang i prisindeksen på 0,9 prosent.

Volumindeksen for eksport av brenselsstoffer, hvor råolje er klart viktigst, var 8,8 prosent lavere enn i 3. kvartal 1997. Med den lave prisen for råolje ble prisindeksen for brenselsstoffer hele 27 prosent lavere enn i 3. kvartal i 1997.

For bearbeidde varer var eksport-volumet i 3. kvartal 3,7 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor, mens prisindeksen hadde økt med 1 prosent. Særlig var volumveksten høy for enkelte kjemiske produkter og møbler.

10 prosent høyere importvolum
Volumindeksen for import var 10 prosent høyere enn i 3. kvartal 1997, og prisindeksen var 0,2 prosent høyere. Bytteforholdet med utlandet ble dermed svekket med 12 prosent fra 3. kvartal 1997 til 3. kvartal 1998. For tradisjonelle varer var svekkelsen 1 prosent. I forhold til 2. kvartal i år viste sesongjustert volumindeks en økning på 0,8 prosent. Prisindeksen for import var 2,6 prosent høyere.

For matvarer, drikkevarer og tobakk var volumindeksen 7,7 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor, mens prisindeksen hadde en økning på 3,6 prosent.

For ikke-spiselige råvarer, unntatt brenselsstoffer, var importvolumet hele 22 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor, mens prisindeksen hadde falt med 14 prosent. Det var særlig for tømmer, gjødningsstoffer og malmer at importvolumet var høyt i 3. kvartal sammenlignet med denne perioden året før.

For import av bearbeidde varer var volumindeksen 9,2 prosent høyere enn i 3. kvartal 1997, mens prisindeksen var 2,1 prosent høyere. Det var særlig import av maskiner som trakk opp volumindeksen.

Om statistikken
Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass. Bytteforholdet med utlandet: Forholdet mellom prisindeksene for utførsel og innførsel.

Ny statistikk
Utenrikshandelen med varer, 3. kvartal 1998. Volum- og prisindekser.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Lars.Andreas.Lunde@ssb.no, tlf. 21 09 47 08.

[Figur 3]

Figur 3:


Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 43, 1998 [an error occurred while processing this directive]