[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 39, 1998

Priser på elektrisk kraft, 3. kvartal 1998:

Mindre forskjeller i kraftpriser til husholdningene


Husholdninger som kjøpte kraft med variabel pris (H4-tariff) hos sin lokale kraftleverandør, betalte i midten av 3. kvartal gjennomsnittlig 14,0 øre per kilowattime (øre/kWh) eksklusive offentlige avgifter og nettleie. Dette er bare 0,4 øre mer enn gjennomsnittet for dem som har skiftet fra sin lokale leverandør til en konkurrerende leverandør. I 2. kvartal i år var differansen 1,0 øre/kWh.
Det har vært en nedgang i prisen på elektrisitet for husholdninger med variabel pris fra 2. til 3. kvartal, målt i henholdsvis uke 19 og 32. For dem som kjøper fra konkurrerende leverandør, det vil si utenom sin lokale leverandør, er prisen redusert fra i gjennomsnitt 14,6 til 13,6 øre/kWh. Denne prisen er eksklusive offentlige avgifter, som er 5,75 øre/kWh i forbruksavgift og 23 prosent merverdiavgift, og nettleie. Prisen på elkraft som husholdninger kjøper fra sin lokale kraftleverandør er redusert fra 15,6 til 14,0 øre/kWh. Differansen mellom gjennomsnittspris fra lokale og konkurrerende kraftleverandører er dermed redusert fra 1,0 til 0,4 øre/kWh. Dette kan tyde på at flere kraftleverandører har kastet seg på konkurransen og tilbyr nå mer markedsriktige priser enn i 2.kvartal.

Det beste tilbudet på ny kraft til variabel pris fra konkurrerende leverandør, med leveringsstart etter fire uker, var 11,2 øre/kWh i uke 32. Det er 2,8 øre/kWh mer enn husholdningene i gjennomsnitt betalte fra lokal kraftleverandør. Ved et årlig forbruk på 20 000 kWh utgjør denne forskjellen 560 kroner i året.

Husholdninger som mottok elektrisk kraft i uke 32 fra lokale kraftleverandører basert på ettårs fastpriskontrakter betalte i gjennomsnitt 17,1 øre/kWh. Tilsvarende pris fra konkurrerende leverandører var i gjennomsnitt 17,5 øre/kWh. Dette er en nedgang fra 2. kvartal da disse prisene var henholdsvis 17,5 og 18,2 øre/kWh. Ser man på tilbud om nye ettårs fastpriskontrakter fra konkurrerende kraftleverandør, var det billigste 15,3 øre/kWh i uke 19. I uke 32 var det billigste tilbudet sunket til 14,9 øre/kWh.

Husholdninger med kontrakter tilknyttet elspot betalte klart minst for kraften. Dette er kontrakter som er avledet av spotprisen på elektrisk kraft på den nordiske elbørsen som i uke 32 var 6,0 øre/kWh i gjennomsnitt. Prisen husholdninger med slike kontrakter betalte var henholdsvis 7,6 og 6,1 øre/kWh fra lokal og konkurrerende leverandør. Det er imidlertid svært få husholdninger som har slike kontrakter med flytende markedspriser.

Tjenesteytende næringer med variabel pris (ikke tilknyttet elspot) betalte 14,0 øre/kWh i uke 32, det samme som husholdninger med tilsvarende kontraktstyper som fikk kraften fra lokal leverandør. Industri, unntatt kraftintensiv industri, betalte i gjennomsnitt 0,3 øre/kWh mindre. Kraftintensiv industri hadde de laveste fastpriskontraktene med et gjennomsnitt på 15,3 øre/kWh. Den laveste fastpriskontrakten var ikke mer enn 4,5 øre/kWh.

Om statistikken
Kraftprisstatistikken er en kvartalsstatistikk som viser et tverrsnitt av kraftprisene i markedet og skal gi opplysninger om den faktiske prisutviklingen. Opplysningene skal også benyttes i nasjonalregnskapet og dekke behovene for kraftpriser til konsumprisindeksen og produsentprisindeksen. Statistikken for nye kraftpriser i husholdningsmarkedet bygger på prisdata fra Konkurransetilsynet. Resten av opplysningene er innhentet av Statistisk sentralbyrå i en egen undersøkelse. Tidspunktet for målingen er den uken i den midterste måneden i kvartalet som inkluderer den 8. I undersøkelsen for 3. kvartal er dette uke 32.

Ny statistikk
Priser på elektrisk kraft, 3. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: pal.marius.bergh@ssb.no, tlf. 21 09 44 20, eller johan.lindstrom@ssb.no, tlf. 21 09 47 70.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 39, 1998 [an error occurred while processing this directive]