[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 38, 1998

Egenbetaling i barnehager, august 1998:

Takstene i private barnehager øker mest


Barnehagetakstene steg i gjennomsnitt med 1,4 prosent fra januar til august. Private barnehageplasser uten kommunalt tilskudd hadde den sterkeste veksten med en økning på 3,4prosent, mens taksten i kommunale barnehager økte med 1,1 prosent. Stigningen fra august i fjor til august i år var 3,4 prosent. Den generelle prisstigningen i samme periode målt ved konsumprisindeksen var på 2,1 prosent.
Satsene i private barnehager økte med 5 prosent fra august i fjor til august i år, hvorav 3,4 prosent av økningen kom fra januar til august i år. Dette er den kraftigste økningen i de private takstene som er registrert siden tidlig på 1990-tallet, og må sees i sammenheng med lønnsoppgjøret for førskolelærere og barnehageassistenter i vår.

De kommunale barnehagetakstene økte med 1,1 prosent fra januar til august, mens stigningen de siste 12 måneder var 3,2 prosent. Tendensen gjennom 1990-tallet til kraftigere økning i kommunale enn i private barnehagetakster er dermed brutt. Foreldre med barn i private barnehager har imidlertid gjennom hele perioden betalt mer per måned i gjennomsnitt enn foreldre med barn i kommunale barnehager.

Om lag 50 prosent av de private barnehagene i utvalget har endret taks-tene fra januar til august, mens om lag en fjerdedel av de kommunale barnehagene i utvalget har gjort det samme. Disse barnehagene har i gjennomsnitt endret takstene med henholdsvis 6 prosent i private og 3,7 prosent i kommunale barnehager. Private barnehager har i større grad enn de kommunale endret taks-tene fra august. Hovedtyngden av de kommunale barnehagene endrer takstene fra januar.

Skolefritidsordning
Foreldre med barn i skolefritidsordning (SFO) opplevde en økning på 2,7 prosent i takstene fra januar til august. Det ble registrert økning i SFO-takstene i om lag en fjerdedel av kommunene i utvalget. Gjennomsnittlig økning for disse var vel 9prosent. Stigningen de siste 12 måneder var 10,8 prosent.

Ny statistikk
Egenbetaling i barnehager, august 1998.
Statistikken er en delundersøkelse til konsumprisindeksen og utgis to ganger i året i Ukens statistikk. Undersøkelsen omfatter 109 kommuner. På bakgrunn av undersøkelsen utarbeides det også en rapport til Barne- og familiedepartementet, der utdrag med nivåtall vil publiseres senere i år. Mer informasjon og e-post: berit.koht@ssb.no, tlf. 21 09 47 61, eller kari-anne.hovland@ssb.no, tlf. 21 09 47 22.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 38, 1998 [an error occurred while processing this directive]