[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 36, 1998

Lønnsstatistikk. Ansatte i samferdsel, per 1. oktober 1997:

Bussjåfører tjener mindre enn lastebilsjåfører


Heltidsansatte sjåfører i rutebil- og annen persontransport hadde per 1. oktober 1997 vel 1600 kroner mindre i gjennomsnittlig månedsfortjeneste enn sine kollegaer i godstransport.
Av i alt 10 800 heltidsansatte med i undersøkelsen i landtransport, utgjør sjåførene om lag 65prosent. Sjåfører i rutebil- og annen persontransport hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 16 200 kroner, mens tilsvarende tall for lastebil- og vogntogførere i godstransport var 17 800 kroner. Drosjesjåførene hadde til sammenligning en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 17 300 kroner.

De administrative lederne i rutebil- og annen persontransport hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 22 200 kroner og lederne i godstransport 27 700 kroner. Tilsvarende tall for mekanikere med videre var 16 700 kroner i rutebil- og persontransport og 19 100 i godstransport.

Lufttransport
I lufttransport hadde flygere og flyteknikere en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på vel 39500 kroner. I annen flyging, som omfatter helikoptertransport og flyfrakt, hadde flygerne og flyteknikerne en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 35000 kroner. I denne gruppen utgjorde uregelmessige tillegg vel 4500 kroner av gjennomsnittlig månedsfortjeneste. Gruppen hadde videre en gjennomsnittlig overtidsgodtgjørelse på 3 600 kroner per måned, som er 2 100 kroner over gjennomsnittet i lufttransport. Til sammenligning hadde kabinpersonale, billettselgere og skrankepersonale i ruteflyging vel 16 500 kroner i gjennomsnittlig månedsfortjeneste. Denne gruppen av stillinger hadde lite eller ingen utbetalinger av uregelmessige tillegg, kun fast avtalt lønn og noe overtidsgodtgjørelse.

Sjøtransport
Styrmenn, maskinister og teknikere hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 25 300 kroner. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste til dekks- og maskinmannskap med videre var på vel 21 600 kroner, mens ansatte i kontorstillinger hadde om lag 19900 kroner i gjennomsnitt per måned. Administrative ledere, skipsførere og andre stillinger med krav til minst fire års utdannelse hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 36400 kroner.

Tjenester tilknyttet transport og reisebyråvirksomhet
Gjennomsnittlig månedsfortjeneste for heltidsansatte i reisebyråer var 19 100 kroner. Reiseledere, guider og reisebyråmedarbeidere hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på vel 17 000 kroner. De ansatte i lasting, lossing og andre tjenester tilknyttet transport hadde om lag 19 300 kroner i gjennomsnittlig månedsfortjeneste. Her finner vi blant annet sjåfører, truck- og heisførere med om lag 17 400 kroner i månedsfortjeneste. I annen transportformidling var gjennomsnittlig månedsfortjeneste 22900 kroner. De ansatte i spedisjon og transportformidling ellers, post og telekommunikasjon hadde en gjennomsnittlig månedsfortjeneste på 20900 kroner, mens ansatte innenfor skipsmekling hadde vel 33 100 kroner. Skipsmeklerne hadde 41200 kroner i gjennomsnittlig månedsfortjeneste hvorav 10 100 kroner av månedsfortjenesten i gjennomsnitt var bonus og provisjon.

Om statistikken
Statistikken bygger på opplysninger fra et utvalg av bedrifter i samferdsel innenfor privat sektor, eksklusive rørtransport og rederier i innenriks sjøfart som omfattes av overenskomst mellom Rederienes landsforbund, Norsk sjømannsforbund, Det Norske Maskinistforbund eller Norsk Sjøoffisersforbund. Statistikken omfatter ikke ansatte i offentlig næringsdrift med innrapportering av lønnsopplysninger til Statens sentrale tjenestemannsregister (SST) for statlig virksomhet og Personal Administrativt Informasjonssystem (PAI) for kommunal og fylkeskommunal virksomhet. Eksempler på offentlig næringsdrift er Postverket, Norges statsbaner, Luftfartsverket, Telenors virksomhet i telekommunikasjon, med videre. Undersøkelsen ble gjennomført for første gang høsten 1997. Oppgavene fra bedriftene inneholder lønnsopplysninger fra til sammen 22 157 heltidsansatte og 3 216 deltidsansatte. Heltidsansatte er alle som har en avtalt arbeidstid på 33 timer eller mer per uke. Statistikken omfatter alle ansatte uavhengig av arbeidsoppgaver. Ifølge Nasjonalregnskapets foreløpige tall for 1997 dekker statistikken om lag 90000 sysselsatte lønnstakere.

Gjennomsnittlig månedsfortjeneste omfatter avtalt månedslønn, uregelmessige tillegg samt bonus og provisjon. Avtalt månedslønn inneholder eventuelle kompetansetillegg, kvalifikasjonstillegg og personlige tillegg, mens faste naturalytelser ikke er med. For timelønnede er avtalt månedslønn regnet ut på grunnlag av lønn per time samt avtalt arbeidstid per uke. Uregelmessige tillegg består blant annet av tillegg for ubekvem arbeidstid, skifttillegg og lignende. Overtidsgodtgjørelsen omfatter både grunnlønn og overtidstillegg, men er ikke regnet med i gjennomsnittlig månedsfortjeneste i alt.

Ny statistikk
Lønnsstatistikk. Ansatte i samferdsel, per 1. oktober 1997.
Statistikken utgis i Ukens statistikk og Norges offisielle statistikk (NOS) Lønnsstatistikk. Mer informasjon og e-post: alice.steinkellner@ssb.no, tlf. 62 88 55 53, eller harald.lunde@ssb.no, tlf. 62 88 55 52.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 36, 1998 [an error occurred while processing this directive]