[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1998

Kommunalt avfall, 1997:

Mer avfall, men økt gjenvinning


I fjor leverte hver nordmann i gjennomsnitt 308 kilo husholdningsavfall. Det er mer enn noen gang, og representerer en økning på 15 kilo fra året før. 90 kilo av avfallet ble imidlertid levert til gjenvinning, noe som er en høyere andel enn året før. Dette bidrar til at restmengden som forbrennes eller deponeres går ned.
Tallene er hentet fra en utvalgsundersøkelse som Statistisk sentralbyrå har gjort i 53 kommuner. I 1997 ble i alt 393 000 tonn, eller 29 prosent av husholdningsavfallet, levert videre til materialgjenvinning. Undersøkelsen viser at andelen husholdningsavfall som gjenvinnes gikk opp med gjennomsnittlig 26 kilo per innbygger sammenlignet med 1996.

Det er registrert en økning i mengden husholdningsavfall helt siden de første undersøkelsene ble gjennomført på begynnelsen av 1970-tallet. I 1974 leverte hver innbygger gjennomsnittlig 174 kilo husholdningsavfall, og i fjor var mengden altså steget til 308 kilo. Det ligger til dels ulike metoder bak tallene, og noe av økningen de første årene kan muligens skyldes dette. Likevel er det ingen tvil om at avfallsmengdene har økt, og at økningsraten faktisk har vært høyest de siste årene. Tendensen står sterkt i motsetning til miljøvernmyndighetenes hovedmålsetting for avfallspolitikken, som har vært å redusere avfallsmengdene.

Materialgjenvinning øker mest
Både sentrale miljøvernmyndigheter og kommunene har de senere årene satt i verk tiltak for å øke gjenvinningen av avfall. Dette har gitt seg utslag i at mengdene som leveres til gjenvinning har økt år for år. De siste to årene har økningen i husholdningsavfall som gjenvinnes vært større enn den totale økningen i mengden husholdningsavfall. Resultatet er at restmengden som forbrennes eller deponeres faktisk har gått ned.

Av den totale mengden på 396 000 tonn husholdningsavfall som ble levert til materialgjenvinning var 45 prosent papir, papp eller kartong. Park- og hageavfall utgjorde 14 prosent. Det samme gjorde matavfall og biologisk avfall. Metaller stod for 8 prosent av den totale mengden husholdningsavfall som ble materialgjenvunnet, mens glass utgjorde 6 prosent. Andre materialer stod hver for seg for under 3 prosent av mengden. Det må imidlertid bemerkes at mengdene for flere av materialene er usikre ettersom tallene er hentet fra en utvalgstelling.

Næringsavfall
Statistikken omfatter også næringsavfall som tas hånd om av den kommunale renovasjonsordningen. Ettersom næringslivet også leverer avfallet til andre mottakere utgjør imidlertid mengdene i statistikken kun en mindre andel av de totale avfallsmengdene fra næringslivet. I 1997 tok kommunene hånd om 1,37 millioner tonn. Dette var en nedgang i forhold til de senere årene. Mengden som blir sendt til materialgjenvinning gikk imidlertid opp med 9 000 tonn til 278 000 tonn. Andelen næringsavfall som ble materialgjenvunnet gjennom den kommunale renovasjonsordningen utgjorde dermed 20 prosent.

Kommunalt avfall
Den totale avfallsmengden som tas hånd om av kommunene, det vil si husholdnings- og næringsavfall samlet, utgjorde 2,72 millioner tonn i 1997. Dette var en svak nedgang i forhold til 1996 og nesten det samme som i 1995.

Tabeller

Om statistikken
Kommunalt avfall omfatter:

- Alt husholdningsavfall. Dette er avfall fra normal virksomhet i en husholdning (matrester, emballasje, papir, kasserte møbler og større gjenstander fra husholdninger).

- Næringsavfall som ble håndtert av kommunene. Med næringsavfall menes alt avfall som oppstår i næringsvirksomheter, også forbruksavfall som i sammensetning ligner husholdningsavfall.

Dette er sjette året på rad at Statistisk sentralbyrå presenterer statistikk over kommunalt avfall. For 1992 og 1995 har dette vært gjennomført som en skjemabasert telling i samtlige av landets kommuner og avfallsanlegg. For 1993, 1994, 1996 og 1997 ble det holdt utvalgstelling i omkring 50 kommuner, og totaltall for landet ble beregnet på bakgrunn av dette
utvalget.

[Figur 2]

Figur 2: Husholdningsavfall. 1974-1997. Kilo per innbygger


[Figur 3]

Figur 3: Husholdningsavfall til materialgjenvinning. 1992-1997. Prosent og kilo per innbygger


[Figur 4]

Figur 4: Husholdningsavfall til materialgjenvinning, etter materiale. 1996. Prosent


Ny statistikk
Kommunalt avfall, 1997.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. for 1992 og 1995 også i Norges offisielle statistikk (NOS). Mer informasjon og e-post: olav.skogesal@ssb.no, tlf. 62 88 51 65, eller ole.osvald.moss@ssb.no, tlf. 62 88 52 32.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 25, 1998 [an error occurred while processing this directive]