[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 23, 1998

Levekårsundersøkelsen, 1997. Boforhold, organisasjonliv, fritid og vold:

Åtte av ti eier boligen


Over 80 prosent av befolkningen eier sin egen bolig. Bare rundt 15 prosent leier bolig uten innskudd, bor i tjenestebolig eller på framleie.
Det er i aldersgruppen 45-67 år at andelen som eier boligen er størst, med 94 prosent. Også blant de noe yngre i alderen 25-44 år er det mange som eier, med en andel på 75 prosent. Andelen som leier bolig uten innskudd, bor i tjenestebolig eller på framleie er størst blant unge kvinner i alderen 16-24 år, med 33 prosent.

Mangel på bad inne i boligen representerer ikke lenger noe stort levekårsproblem: Bare 1 prosent av befolkningen bor i dag i bolig uten badekar eller dusj, mens en av tre i stedet bor i bolig med minst to bade- eller dusjrom. Nær halvparten bor dessuten svært romslig.

Å ha hytter og sommerhus til disposisjon er heller ikke uvanlig i Norge i 1997. En av fire bor i en husholdning som eier et fritidshus, enten alene eller sammen med andre. En av ti bor i en husholdning som eier mer enn en helårsbolig.

Eldre ønsker seg mindre boliger
Folks boligdrømmer har sammenheng med livsfase. Blant de eldste ser vi at boligønskene klart atskiller seg fra det som er vanlig i de andre aldersgruppene. Andelen som ønsker å bo i enebolig synker betraktelig med alderen, men blant de eldste aldersgruppene øker andelen som øns-ker å bo i en liten bolig. Blant kvinner på 80 år og eldre, vil så mange som halvparten gjerne bo i en liten bolig. Menn foretrekker i noe større grad enn kvinner å bo i enebolig, særlig gjelder det middelaldrende og eldre. 75 prosent av mennene og 69 prosent av kvinnene i utvalget ser på dette som en ideell hustype.

Selveide boliger står høyt på ønskelista hos de fleste: Nær 90 prosent foretrekker denne eierformen. Det gjelder også unge, men blant de eldste er ikke selveid bolig så populært. Andelen som foretrekker selveide boliger synker til 48 prosent i gruppen av kvinner på 80 år og eldre.

Ny statistikk

Levekårsundersøkelsen, 1997. Boforhold, organisasjonsliv, fritid og vold.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk.Mer informasjon og e-post: elisabeth.gulloy@ssb.no, tlf. 21 09 46 73, eller arne.andersen@ssb.no, tlf. 21 09 46 71.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 23, 1998 [an error occurred while processing this directive]