[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 12, 1998

Utenrikshandelen med varer, februar 1998:

Økt eksport av fisk og metaller


Eksporten av tradisjonelle varer i februar steg med 2,1 milliarder kroner sammenlignet med februar i fjor. Eksport av fisk og metaller stod alene for over halvparten av eksportveksten, med 1,2 milliarder kroner.
Eksporten av tradisjonelle varer utgjorde 14,9 milliarder kroner i februar. Dette er 16,1 prosent mer enn samme måned i fjor. Av de enkelte fiskeproduktene steg eksportverdiene for fryst makrell, saltet torsk og klippfisk av torsk og sei mest. Felles for disse fiskeslagene var både høyere priser og økt kvantum. Bedre priser og større kvantum for eksporten av aluminiumslegeringer var hovedårsaken til veksten for metaller.

For gruppene industrimaskiner, telekommunikasjonsapparater og papir/papp steg eksportverdiene med henholdsvis 180, 140 og 130 millioner kroner. Ellers hadde flere grupper kjemiske produkter eksportvekst i størrelsesorden 75-80 millioner kroner. For mineraloljeprodukter var eksportveksten bare 47 millioner kroner. To tradisjonelt viktige grupper som gass (propan/butan) og kunstgjødsel viste nedgang i eksportverdien sammenlignet med februar i fjor.

Vekst i importen
Tradisjonell vareimport var på 21,2 milliarder kroner i februar. Dette er 3,9 milliarder mer enn februar i fjor, og en økning på 22,7 prosent. Det var vekst i importen for de fleste varegruppene. I forhold til januar i år utgjorde importstigningen 445 millioner kroner. Importverdien for gruppene malmer, fisk og kjøretøy var i februar henholdsvis 430, 415 og 320 millioner høyere enn for februar i fjor. I februar importerte vi hele 56 000 tonn fersk/kjølt makrell til en verdi av 404 millioner kroner. Import av 8 500 små og mellomstore nye personbiler til en verdi av 700 millioner kroner, og et økende antall bruktimporterte personbiler bidrog mest under gruppen kjøretøy.

Økt import av klær og skotøy
Importen av industrimaskiner steg med 500 millioner kroner og kontormaskiner/IT-utstyr med 225 millioner kroner. For konsumvarer som klær og fottøy steg importen med 170 millioner og 36 millioner kroner. Mindre import av råolje lå bak nedgangen i importverdien for oljeprodukter på 160 millioner kroner. Vi importerte også mindre elektrisk strøm.

Redusert overskudd
Overskuddet i varehandelen overfor utlandet var på 3,6 milliarder kroner i februar. Dette er det laveste overskuddet for en enkelt måned siden november 1995. En viktig årsak er at råoljeeksporten var på bare 7,6 milliarder kroner, og gikk ned hele 3,5 milliarder fra februar i fjor. Gasseksporten kom opp i 2,2 milliarder kroner, og viste derimot økning fra februar 1997. Det lave handelsoverskuddet i februar bidrog til at det samlede overskuddet for årets to første måneder ble nesten halvert sammenlignet med fjoråret.

Ser vi kun på tradisjonelle varer var det et underskudd i handelsbalansen for februar på 6,2 milliarder kroner. Dette er en forverring på 42 prosent fra samme måned i fjor. For årets to første måneder økte dette underskuddet fra 8,1 til 11,5 milliarder kroner.

Mindre råoljeeksport
I februar eksporterte vi 72,8 millioner fat råolje. Dette er 5,2 prosent mindre enn for samme måned i fjor. Sammenlignet med slutten av fjoråret og januar i år er imidlertid kvantumsnedgangen for eksporten av råolje i februar større. Pris per fat råolje i februar i år var 104 kroner eller 28,3 prosent lavere enn for samme måned i fjor. Verdien av oljeeksporten var 7,6 milliarder, og dette er hele 31,8 prosent lavere enn i februar 1997. Naturgasseksporten steg med 9,4 prosent, og utgjorde 2,2 milliarder kroner i februar 1998.

Sesongjusterte tall
Sesongjusterte tall for tradisjonell vareimport viser en økning på 6,9 prosent for perioden desember 1997 til februar i år sammenlignet med perioden september til november i fjor. For tradisjonell vareeksport viser sesongjusterte tall en nedgang på 1,3 prosent når vi sammenligner disse periodene.

Tabeller

  • Tabell 01. Utenrikshandel med varer uten skip og oljeplattformer. Millioner kroner

    Om statistikken
    Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandelen med varer. Import og eks-port av skip og oljeplattformer er ikke med i denne meldingen. Rente-, stønads- og tjenestebalansen med utlandet er heller ikke med. Disse inngår i utenriksregnskapet som vil bli publisert senere.

    Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

    Ny statistikk
    Utenrikshandelen med varer, februar 1998.

    Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Detaljerte tall er tilgjengelig ved Kundetjenesten, Utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: Øyvind Hagen, tlf. 21 09 47 26, e-post: oyvind.hagen@ssb.no.hagen.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 12, 1998