[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 12, 1998

Produsentprisindeksen, per 15. februar 1998:

Lavere råvarepriser


Produsentprisindeksen steg med 0,3 prosent fra januar til feb-ruar. Tolvmånedersveksten viste en stigning på 0,7 prosent. Bak denne utviklingen ligger moderat prisvekst for metaller og treforedlingsprodukter, og en noe svakere råoljepris. Prisene på sentrale norske råvarer er for tiden lave.
Indeksen for oljeutvinning og bergverksdrift steg med 2,3 prosent fra januar til februar. Tolvmånedersveks-ten for februar viste et fall på 7,1 prosent, etter et fall på 11,6 prosent i januar. Veksten i denne delindeksen har denne gang sammenheng med at prisene på gass har steget. Disse blir vanligvis justert med et etterslep og fastsettes på grunnlag av faktorer som blant annet råoljepris, valutakurser og prisene på konkurrerende energikilder. Indeksen er imidlertid klart påvirket av utviklingen i de internasjonale råoljemarkedene.

Bunnpris på råolje
Råoljeprisen falt også i februar, og nådde et foreløpig bunnpunkt med en pris på om lag 14 dollar per fat (Brent Blend). Den sterkt fallende tendensen i de siste månedene synes imidlertid i noen grad å ha stoppet opp. Februarprisen tilsvarte vel 106 norske kroner, mot 115 kroner i januar. De første noteringene for mars 1998 tyder på et fortsatt fall. Til sammenligning var prisen i januar og februar i fjor på henholdsvis 150 og 140 kroner per fat.

Liten endring i industrien
Industriens produsentpriser steg med 0,1 prosent fra januar til februar. Tolvmånedersveksten var på 1,7 prosent, etter 1,4 prosent i januar. Det var i første rekke metallprisene som trakk indeksen opp, mens lavere priser på enkelte kjemiske produkter og raffinerte petroleumsprodukter trakk i motsatt retning. De andre næringene viste bare mindre endringer.

Svigninger i aluminiumsprisen
Prisene på sentrale metaller viste en moderat oppgang i februar påvirket av utviklingen i de internasjonale metallbørsene. Oppgangen var imidlertid beskjeden og bidrog i liten grad til å rokke ved at prisnivåene for mange av de sentrale norske metallene er klart lavere enn for få måneder siden. Prisen på aluminium ved London Metal Exchange (LME) var i februar på vel 10 700 kroner per tonn. Dette er om lag 18 prosent under august 1997-nivået, men likevel 3 prosent høyere enn i februar i fjor. Aluminiumsprisene har vist stor variasjon gjennom de siste årene. De første observasjonene for mars i år tyder på noe svakere aluminiumspriser på kort sikt.

Prisen på kopper var i februar på vel 12 400 kroner per tonn. Til tross for en moderat oppgang fra foregående måned, er dagens prisnivå klart lavere enn for seks måneder siden. I august i fjor ble kopper notert til vel 17 000 kroner, vel 25 prosent over dagens nivå. Prisene i første del av fjoråret lå på augustnivået. De første prisene i mars tyder likevel på en viss styrking i prisen på kopper.

Treforedling
Prisene på treforedlingsprodukter, det vil si cellulose- og masseprodukter, har vært lave i de siste årene etter et markant fall i første halvår 1996. En viss bedring kom mot slutten av fjoråret, men bransjen ser så langt i 1998 ut til å ha vansker med å holde dette nivået.

Tabeller

  • Tabell 01. Produsentprisindeksen. 1981=100

    Om statistikken
    Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport.

    Alle prisene skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og de skal oppgis per 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag 1 300 representantvarer fordelt på om lag 500 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

    Ny statistikk

    Produsentprisindeksen, per 15. februar 1998.
    Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk . Mer informasjon: Bjørg Devik, tlf. 21 09 47 37, e-post: bjorg.devik@ssb.no.devik.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 12, 1998